Foto: TANJUG/AP Photo/Fatima Shbair/Yousef Masoud/Ohad Zwigenberg/Tsafrir Abayov

Za lidere Hamasa i Izraela, okončanje rata u Pojasu Gaze zapravo predstavlja smrtonosnu igru preživljavanja. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu suočava se sa drastičnim padom podrške i optužbama za korupciju, dok su vođe Hamasa, poput Jahje Sinvara, ugrožene u slučaju da Izrael preuzme kontrolu nad Gazom. Stoga, prekid vatre sada ne odgovara ni Netanjahuu, ni Sinvaru.

Uslovi pod kojima bi rat mogao da se okonča mogli bi da odrede, ne samo budućnost sadašnjeg premijera Izraela, već budućnost zarobljenika sa obe strane.

Upravo je to delimično i razlog zašto su prethodni pregovori propali.

To je takođe razlog zašto je pitanje kako trajno okončati sukobe, čak i uz plan koji je u petak izneo američki predsednik Džozef Bajden.

Palestina Izrael rat Foto:Tanjug/AP Photo/Nasser Nasser

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su Savetu bezbednosti UN podnele nacrt Rezolucije kojom se podržava plan o prekidu vatre koji je izneo predsednik Amerike Džozef Bajden.

Plan se sastoji od tri faze i uključuje prekid sukoba, oslobađanje talaca i rekonstrukciju palestinske teritorije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ima jake unutrašnje razloge zašto ne želi da pristane na ovaj dogovor do poslednje tačke.

Prva faza

U prvoj fazi, kako je naveo Bajden, biće oslobođeno desetine talaca, i živih i mrtvih.

To bi bilo pogodno za zemlju u kojoj je neuspeh u oslobađanju svih onih koje drži Hamas očigledna mrlja u Netanjahuovoj karijeri.

Ipak, pretpostavlja se da je malo verovatno da će Hamas da se odrekne svojih politički najosetljivijih talaca: žena, ranjenika, starijih, bez neke vrste garancije da Izrael jednostavno neće ponovo pokrenuti rat kada se taoci vrate kući.

Izrael Palestina rat taoci Foto:EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Izraelski premijer mora da zadrži svoje dugoročne opcije otvorene, kako bi imao šanse da dobije podršku krajnje desničarskih koalicionih partnera za bilo koji početni dogovor o taocima.

Bez njihove podrške, Netanjahu se suočava sa potencijalnim vanrednim izborima i nastavkom suđenja za korupciju.

Lideri Hamasa, sa druge strane, žele unapred trajne garancije za prekid vatre.

Foto: Yousef Mohammed / Zuma Press / Profimedia

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je da, iako su se Hamasove sposobnosti stalno degradirale poslednjih meseci, one ostaju pretnja i da SAD ne veruju da bi grupa mogla biti vojno eliminisana.

U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da je Bajden potvrdio spremnost Izraela da napreduje sa uslovima koji su ponuđeni Hamasu, kao i to da je palestinska grupa sada jedina prepreka dogovoru, prenosi BBC.

Netanjahu neće okončati rat

Međutim, Janir Kozin, diplomatski dopisnik izraelske vojne radio stanice GLZ veruje da Netanjahu neće okončati rat dok ne bude mogao da ga oceni kao uspeh.

„Osam meseci kasnije, kada niste postigli nijedan od ratnih ciljeva da savladate Hamas, da vratite sve taoce ili da obezbedite granice. To je onda dokaz da premijer Izraela ne želi da okonča rat“, rekao je Kozin.

Foto: AP Photo/Oded Balilty, Pool

Malo je verovatno da će Hamas pristati na progon ili predaju svojih najviših lidera , ali postoje jasne podele između lidera Hamasa unutar i izvan granica Pojasa Gaze.

Bivši izraelski premijer Ehud Barak, koji je takođe bio ministar odbrane, rekao je da je predsednik Bajden najavio sporazum nakon što je video da Netanjahu napreduje samo kada je siguran da će lideri Hamasa odbiti pregovore ili uslove.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

U međuvremenu, desetine hiljada Izraelaca raseljenih nakon napada Hamasa 7. oktobra posmatraju sledeći potez svog premijera.

PROČITAJTE JOŠ:

Među njima je Jarin Sultan, 31-godišnja majka troje dece koja je jutro posle napada Hamasa pobegla iz svog doma u Sderotu na granici sa Gazom.

Kaže da neće ići kući dok Jahja Sinvar i Mohamed Deif više ne budu na slobodi .

„Ovaj prekid vatre će nas ubiti. Oslobodićemo taoce, ali za nekoliko godina vi ćete biti sledeći taoci, vi ćete biti sledeći ljudi koji će biti ubijeni, žene koje budu silovane, sve ovo će se ponoviti“, rekla je ona za BBC.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare