Foto:profimedia.rs

Proukrajinski saboteri su preko noći hakovali ruske televizijske kanale na Krimu da bi emitovali govor ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je obećao da će osloboditi okupirano poluostrvo.

U dodatnom poniženju režima ruskog predsednika Vladimira Putina, šaljivdžije su preimenovali svih 20 kanala u IPTV mreži na Krimu u „Putin je budala“, kao što se vidi na video snimcima koji su podeljeni na mreži.

U svom kratkom obraćanju narodu Krima, koji živi pod kontrolom Moskve od kada je region nezakonito pripojen 2014. godine, Zelenski je obećao da prisustvo okupatora tamo „neće trajati večno“.

„Ukrajina će vratiti svoju teritoriju, naš narod“, rekao je on. „Nećemo nikoga prepustiti okupatorima“, dodao je.

Hakeri su takođe emitovali unapred snimljenu poruku generala Valerija Zalužnog, glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, nakon čega je usledila reč general-potpukovnika Kirila Budanova, načelnika ukrajinske vojne obaveštajne službe, prenosi Njujork post.

„Krim će biti vraćen“, rekao je Budanov. „Krim je naš. Ne bi trebalo da postoji Rusija. To je naše i ničije drugo.”

Sramotan hakerski napad potvrdio je Oleg Krjučkov, zvaničnik administracije Krima koju podržava Kremlj.

„Neprijatelj je hakovao nekoliko krimskih internet provajdera“, napisao je Krjučkov na svom Telegram kanalu. „Tehničke službe rade na tome. Svi problemi će biti rešeni u bliskoj budućnosti.”

Krjučkov je za ceo slučaj okrivio ukrajinski centar za informacije i specijalne psihološke operacije.

Odvojeno, ukrajinski hakeri koji su radili sa sajber-specijalistima u ukrajinskoj službi bezbednosti takođe su prešli na veb-stranicu ruskog Ministarstva rada i socijalnog osiguranja i navodno došli do gomile poverljivih informacija, objavio je RBC-Ukrajina.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo nije prvi put da su ukrajinski hakeri dobili prednost u informacionom ratu koji se vodi na Krimu.

Još u junu, emitovanje dva ruska kablovska kanala prekinuto je video snimkom Ministarstva odbrane Ukrajine na kojem se vidi kako vojnici gledaju u kameru držeći prst na usnama.

Jezivi snimak je propraćen porukom na ukrajinskom koja je glasila: „Planovi vole tišinu. Neće biti najave da ‘počinje’“.

U februaru su dve krimske radio stanice emitovale himnu Ukrajine, nakon čega je usledila poruka Budanova, koji je obećao da će kijevske snage osloboditi sve okupirane teritorije i uništiti „svakog izdajnika Ukrajine“.