Generalni sekretar UN Antonio Gutereš Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je na zasedanju Generalne skupštine UN izjavio da svet ne može da dozvoli da Liban postane druga Gaza.

„Liban je na ivici. Narod Libana, narod Izraela i narodi sveta ne mogu dozvoliti da Liban postane druga Gaza“, rekao je, kako su prenele agencije, Gutereš i optužio Izrael za kolektivno kažnjavanje Palestinaca u Gazi.

On je na otvaranju godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN rekao da ništa ne može opravdati „odvratne akte terora koje je počinio Hamas 7. oktobra ili uzimanje talaca“.

„A ništa ne može opravdati ni kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda“, rekao je generalni sekretar UN pozdravljen aplauzima.

Uz to je ocenio da „brzina i nivo razaranja i ubijanja u Gazi nisu nalik ničemu“ tokom njegovog mandata generalnog sekretara i dodao da je tamo poginulo i više od 200 zaposlenih u UN.

Gutereš smatra da međunarodna zajednica „mora da se mobiliše za hitan prekid vatre, za hitno i bezuslovno oslobađanje talaca i početak nepovratnog procesa ka dvodržavnom rešenju“, aludirajući na rešenje sukoba Izraela i Palestinaca po modelu dve države.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

„Šta je alternativa? Kako svet može prihvatiti jednu državu u koju bi velik broj Palestinaca bio uključen bez ikakve slobode, prava ili dostojanstva?“, pitao je on.

Gutereš je zabrinut zbog nedavne eskalacije nasilja između Izraela i Hezbolaha u Libanu.

Generalni sekretar UN upozorio je svetske lidere da nekažnjivost, nejednakost i neizvesnost stvaraju „neodrživi svet“.

„Ne možemo ovako dalje“, rekao je Gutereš ukazavši na produbljavanje geopolitičkih podela i ratove kojima se ne nazire kraj, klimatske promene i nuklearno oružje i na oružje u nastajanju.

Poručio je da čovečanstvo „ide ka nezamislivom: bure baruta preti da proguta svet“.

„Izazovi sa kojima se suočavamo su rešivi ako se međunarodna zajednica suprotstavi neizvesnosti nekontrolisanih rizika, nejednakosti koja je u osnovi nepravde i primedbi, i nekažnjivosti koja podriva međunarodno pravo i principe UN“, ukazao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare