Foto: REUTERS/Raneen Sawafta, RONALDO SCHEMIDT / AFP / Profimedia, MOSAB SHAWER / AFP / Profimedia, REUTERS/Mussa Qawasma

Danima unazad besne sukobi između Izraela i Palestine. Tenzije na Zapadnoj obali nisu neuobičajena pojava i tokom proteklih godina više puta smo svedočili nemirima na ovom području. Ipak, napadi koji se sada dešavaju najbrutalniji su u poslednje dve decenije. Epicentar sukoba postao je Dženin, grad u kom se nalazi jedan od najvećih izbegličkih kampova na Zapadnoj obali koji je sve do sada pružao oštar otpor okupaciji palestinskih teritorija.

Naime, izraelske odbrambene snage (IDF) su, kako su saopštile, u ponedeljak 3. jula pokrenule „opsežne borbe protiv terorizma u oblasti grada Dženina i kampa Dženin“, pogađajući „terorističku infrastrukturu“.

Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia; Nedal Eshtayah / AFP / Profimedia; Nasser Ishtayeh / Zuma Press / Profimedia; Jaafar ASHTIYEH / AFP / Profimedia

Oni su dronovima napali izbeglički kamp, dok je istovremeno na tlu bilo raspoređeno oko 1.000 izraelskih vojnika.

Palestinski Hamas je gotovo odmah odgovorio i obećao veliku osvetu, što je pokrenulo sumnje da se sprema obračun na Zapadnoj obali kakav nije viđen prethodnih decenija.

Zatim je u utorak, muškarac kog se sumnja da je Palestinac uleteo automobilom među ljude u Tel Avivu, a potom ih ubadao nožem. Tada je povređeno najmanje sedmoro ljudi.

Izraelski mediji su napadača identifikovali kao 23-godišnjeg Palestinca Hasina Kalila iz grada As Samu na jugu Zapadne obale. Prema njihovim saznanjima, on je u Izrael ušao sa dozvolom za lečenje.

Iako nije preuzela odgovornost, napad je podržala palestinska militantna grupa Hamas i njen portparol Muhamed Hamade.

On je stravičan napad u Tel Avivu nazvao „herojskim“. Istakao je da je ovo „prirodni odgovor na tekući masakr njihovog naroda i legitimne samoodbrane protiv kršenja svih ljudskih normi izraelske okupacije“.

Tokom naredna dva dana ubijeno je najmanje 12 Palestinaca, od kojih najmanje pet boraca, i jedan izraelski vojnik.

Foto:Nasser Ishtayeh/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zašto je sve počelo u Dženinu?

Ipak, prema poslednjim informacijama, izraelska vojska počela je da povlači trupe iz uporišta militanata na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon dvodnevnih “intenzivnih operacija“.

Međutim, čini se da je sukob daleko od kraja, budući da su nakon povlačenja Palestinci iz Pojasa Gaze ispalili rakete na Izrael.

Foto: Jaafar ASHTIYEH / AFP / Profimedia

Zbog toga trenutno nije jasno kako će se situacija dalje odvijati, ali je izvesno da ukoliko sukob bude nastavljen ponovo će „najveću cenu platiti“ Dženin.

Naime, u ovom gradu nalazi se najveći izbeglički kamp koji naseljavaju Palestinci, i koji je jedna od poslednjih tačaka koju kontrolišu Palestinci iz Gaze.

Foto: REUTERS/Mohamad Torokman

Procenjuje se da na teritoriji čitavog grada živi oko 14.000 ljudi. Stanovnici Dženina su potomci Palestinaca koji su izbačeni iz svojih domova 1948. godine.

Sa druge strane, u ovom kampu se navodno čuva oružje i municija palestinskog Hamasa, koje Izrael želi da oduzme.

Pored oružja, u Dženinu se skrivaju i najozloglašeniji palestinski kriminalci.

Foto: Tanjug/AP Photo/Nasser Nasser

To je posledica toga što ovaj grad godinama unazad pati od visoke stope siromaštva, kriminala i nezaposlenosti, a pucnjava između izraelskih snaga i palestinskih militantnih grupa na uskim ulicama je uobičajena pojava.

Prema informacijama IDF-a, tokom protekle dve godine čak 50 napada na Izraelce poteklo je iz Dženina, a 19 osumnjičenih se trenutno skriva tamo.

Takođe, pored Hamasa u ovom gradu deluje još nekoliko naoružanih grupa, uključujući Islamski džihad i naoružano krilo frakcije Fataha.

Pročitajte još:

I u samom izbegličkom kampu se nalaze palestinski borci koji deluju pod okriljem Dženinskih brigada.

Inače, pre nešto više od godinu dana, martu 2022. godine, Dženin je takođe bio na udaru IDF-a. Tada je izraelska vojska pokrenula Operaciju Brejkvoter, fokusirajući se na Dženin i obližnji grad Nablus, kao odgovor na niz palestinskih napada.

U proteklih 15 meseci, oba grada su doživela noćne napade IDF-a i neke od najgorih krvoprolića na Zapadnoj obali u poslednjih nekoliko decenijama.

BONUS VIDEO Tenzije na Istoku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar