Foto:Antonio Ahel/ATAImages; printscreen/N1; privatna arhiva

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo je nedavno nove sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, a na spisku sankcionisanih sada su se našla i njegova deca - Gorica i Igor Dodik. Iako su novi na listi sankcija, Dodikovi naslednici su i te kako poznati regionalnoj javnosti, prethodnih godina bilo je mnogo reči o njihovim poslovima, firma, kao i vezama sa medijima.

Kako se navodi u obrazloženju američkog ministarstva, sankcije su uvedene “proruskom nacionalističkom lideru bosanskih Srba” kao i drugim pojedincima i entitetima koji se dovode u vezu sa njim. Na spisku ministarstva, kako se navodi na sajtu, od 20. oktobra nalaze se i deca predsednika Republike Srpske – Igor i Gorica Dodik.

Pod sankcijama se nalazi i restoran „Agape“ u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kompanija „Agrovoće“ koja se dovodi u vezu sa Goricom, kao i kompanija „Fruit Eco“ koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, ali i kompanija „Global Liberty“ koja se dovodi u vezu sa Igorom i Goricom.

Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Oglasila se američka ambasada

„Igor i Gorica Dodik ključni su deo Dodikove mreže podrške i omogućavaju njegovu korupciju. Oni su uzimali javna sredstva Republike Srpske i građana radi sopstvenog bogaćenja“, saopšteno je iz američke ambasade u Sarajevu nakon što je objavljeno da su stavljeni na američku „crnu listu“.

Dodaje se da su oni podržavali i „destabilizujuće politike, dela i retoriku, kojim se osporavaju i podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, uključujući napade na Dajtonski mirovni sporazum i Ustav BiH“.

Burna reakcija Gorice Dodik

Gorica Dodik se nakon uvođenja sankcija oglasila na društvenoj mreži „Iks“, gde je ranije vodila brojne rasprave.

Gorica Dodik Foto: Instagram/dodikgorica

„Hvala vam puno, nema veće privilegije u današnje vreme nego biti na vašoj crnoj listi. To je dokaz da nismo agresori i zločinci kao vi. Vama su ruke krvave do lakata, ko god vas podržava saučesnik je u vašim monstruoznim zločinima širom sveta“, napisala je ona,

Njen brat Igor do sada se nije oglasio povodom odluke SAD da mu uvedu sankcije.

Milioni na računima

Priča o poslovima dece Milorada Dodika, Igora i Gorice i njihovim milionskim biznisima, uz pomoć kredita i roditeljske podrške, počela je 2009. godine.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske dodelila je tada firmi „Fruit Eco“ kredit, a suvlasnik kompanije je Dodikov sin Igor. Dodik je tada kao entitetski premijer bio i predsednik kreditnog odbora banke.

Igor Dodik
Igor Dodik Foto:N1

„Fruit Eco“ i dalje uspešno posuje, a prema portalu „Capital.ba“, u 2020. godini imala je prihode od skoro 820.000 evra i dobit od 250.000 evra.

Ni ćerka Gorica, sa svojim restoranima „Agape“, ne posluje loše. Prema zvaničnim podacima koje prenosi BN, u 2021. godini imala je prihod od 1,4 miliona evra i dobit od 80.500 evra.

Goričin suprug Pavle Ćorović ima nekoliko firmi. „Agro Destil“, „KBV Datacom“, te „Red Box Media“, u kojoj je suvlasnik sa Renatom Radišićem, sinom Dodikovog kuma Mileta Radišića.

U 2020. godini prihodovali su ukupno oko 920.000 evra i prijavili dobit od oko 70.000 evra, što je na nivou godine pre pandemije.

Tviter zvezda

Gorica Dodik često se oglašava na „Iksu“ i komentariše dešavanja u BiH i Republici Srpskoj, ali i u Srbiji. Uglavnom brani oca, pa se ne ustručavajući da upotrebi i oštre reči.

Foto: Printscreen Instagram

Tako je imala žustru raspravu nakon što je Nebojša Krstić napisao da je Dodik „ruski projekat kojim se Srbija sprečava da ojača i odbrani svoje interese“.

„Nisi dostojan da spominješ Republiku Sprsku“, čije puno ime ne smeš ni da napišeš jer će biti po ušima, da se ti pitaš ne bi bilo ni nas ni Kosova“, napisala je Gorica.

Pre toga je izbila veliki sukob između nje i Dragana Vučićevića, glavnog urednika tabloida „Informer“ oko izveštavanja sa protesta u Beogradu, a u središtu sukoba bila televizija Una koja se vezuje sa Dodika. List „Informer“ je objavio tekst pod nazivom – „Protesti građana u Beogradu! ‘Iznenađenje’! Dodikova TV UNA prenosi direktno protest protiv vlasti Srbije“.

Dodikova ćerka je Vučićeviću tada poručila da „treba da ga bude sramota“.

PROČITAJTE JOŠ:

Veze sa medijima

Sjedinjene Američke Države su 2022. godine proširile sankcije Dodiku, ali i Alternativnoj TV iz Banjaluke zbog povezanosti sa njim i koruptivnim aktivnostima. Televizija koja se nalazi na „crnoj listi“ SAD ranije je dovođena u vezu sa Dodikovim sinom Igorom, koji je odlučno negirao finansijsku, ali i bilo kakvu drugu vezu sa Alternativnom TV.

Alternativna televizija kupila je 2019. godine „Radio Igokeu“, koji je bio u vlasništvu Gorice Dodik, kćerke Milorada Dodika i Košarkaškog kluba Igokea. Ovaj radio, koji je ranije preimenovan u Agape, ubuduće će poslovati kao A radio.

Funkciju direktora od Ivane Dodik – supruge Dodikovog sina Igora, preuzeo je Drahmi Miskin.

ATV je, prema pisanju tamošnjih medija, dobila niz tenderskih ugovora sa državom, uključujući javne poslove vredne preko 200.000 evra.

BONUS VIDEO: Sankcija SAD za Dodikovu porodicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar