Vladimir Kara Murza Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Vladimir Kara-Murza, protivnik Kremlja i politički zatvorenik broj jedan u Rusiji, navodno je prebačen u zatvorsku bolnicu, a sada niko ne zna gde se on nalazi. Advokati su ga poslednji put videli 2. jula, nakon toga mu se gubi svaki trag. Njegova supruga Jevgenija istakla je da je jako zabrinuta za njegovo zdravlje, imajući u vidu da boluje od polineuropatije.

Jevgenija Kara-Murza rekla je da su je zatvorski zvaničnici obavestili da je njen muž poslat u zatvorsku bolnicu u sibirskom gradu Omsku na „kontrolu“, i to dva dana nakon što su ga advokati posetili. Međutim, od tada niko nema informacija o tome gde se on nalazi.

Vladimir Kara Murza Foto: Handout / AFP / Profimedia

Premeštaj u nepoznato

Njegova supruga i advokati su izrazili zabrinutost za Kara-Murzino zdravlje otkako je premešten.

U aprilu 2023. Vladimir Kara-Murza (42) osuđen je na 25 godina zatvora pod optužbom za diskreditaciju ruske vojske i izdaju zbog opaski koje je dao o politici Kremlja. Njegova duga kazna bila je jedna od najstrožih ikada izrečenih političkom protivniku.

On i njegove pristalice odbacuju optužbe kao politički motivisane.

Kara-Murza je razvio polineuropatiju, koja umrtvljuje osećaj u udovima, nakon što se iznenada razboleo u dva odvojena navrata u Moskvi – 2015. i 2017. godine, sa simptomima koji nastaju nakon trovanja. Navodi se da se njegovo stanje pogoršalo tokom boravka u samici.

On je zatražio od Moskve da istraži njegova trovanja, navodeći da ih je sprovela ruska služba bezbednosti.

Kara-Murzina supruga kaže da je mogao da se leči, imajući u vidu da ima hronično stanje, kada je bio u istražnom zatvoru u Moskvi, ali da je advokatima rečeno da nema načina da mu lek daju u kaznenim kolonijama u Omsku, gde je premešten.

Vladimir Kara-Murza Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Hronična bolest

Dok je bio u zatvoru, Kara-Murza je osvojio Pulicerovu nagradu 2024. za komentar koji je napisao kritikujući Putina, a koji je objavljen u „Vašington postu“.

U članku u „Kijev Postu“, Ilja Jašin, još jedan zatvoreni ruski opozicionar, rekao je svojim advokatima da je zabrinut za Vladimira Kara-Murzu, rekavši da on „mora biti spasen“ i da „pretnja njegovom životu nije samo stvarna, već je i strašna“.

„Memorijal“, kolektiv za ljudska prava na ruskom jeziku, proglasio je Vladimira Kara-Murzu političkim zatvorenikom i pozvao na njegovo oslobađanje, kao i zapadni zvaničnici.

„OVD-Info“, druga grupa za ljudska prava u zemlji, izvestila je da su od februara 2022. godine, kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, 983 osobe dobile krivične prijave zbog protivljenja ruskom ratu u Ukrajini. Grupa je takođe izvestila da se skoro 9.500 ljudi suočilo sa manjim optužbama za diskreditaciju vojske.

Novi zakon koji zabranjuje „diskreditaciju“ ruske vojske ili „širenje lažnih informacija“ u vezi sa njom usvojen je u pokušaju da se obuzdaju kritike na račun Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu.

Vladimir Kara-Murza Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Reagovala Velika Britanija

Zvaničnici Velike Britanije, čiji je Kara-Murza državljanin, odmah su reagovali na vesti o njegovom premeštaju u bolnicu i nedostatak informacija o njegovom stanju.

„Kao ministar spoljnih poslova, posvećen sam pozivu Rusiji da odmah oslobodi britanskog državljanina Vladimira Kara-Murzu iz humanitarnih razloga. Vladimir se nalazi u zatvoru u žalosnim uslovima jer je imao hrabrosti da kaže istinu o ratu u Ukrajini. Njegova apsurdna 25-godišnja kazna pokazuje dubok strah Kremlja da će više Rusa znati realnost Putinovog ilegalnog rata i dodatni je dokaz ciljane represije opozicije“, poručio je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Lami.

On je istakao da je zabrinut za stanje Kara-Murze, ali da je posebno alarmantna činjenica što advokati ne mogu da stupe u kontakt sa njim u bolnici.

Vladimir Kara-Murza Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

„Izuzetno sam zabrinut što se Vladimirovim advokatima uskraćuje pristup njemu u zatvorskoj bolnici i što mu ruske vlasti i dalje odbijaju konzularnu pomoć britanske ambasade. Bio sam posebno dirnut kada sam ranije upoznao njegovu suprugu Jevgeniju Kara-Murzu i majku Elenu Gordon. Njihova odlučnost i neumorna kampanja su inspirativni i radujem se što ću ih uskoro ponovo sresti“, naglasio je šef britanske diplomatije.

Trovanje, prisluškivanje, zatvaranje

Prvi pokušaj trovanja Kara-Murze dogodio se 2015. godine, kada mu je iznenada pozlilo tokom sastanka u Moskvi. Počelo je osećajem mučnine i povraćanjem, nakon čega su se pojavili navodi da je otrovan, što su lekari brže-bolje prikrili navodima o bubrežnoj insuficijenciji.

Nakon ubistva njegovog kolege i prijatelja Borisa Njemcova 27. februara 2015. i imajući u vidu druge slučajeve trovanja, kako u Rusiji, tako i u inostranstvu, postojala je velika zabrinutost prijatelja i porodice. Njegova supruga Jevgenija zahtevala je da se evakuiše iz Rusije radi pregleda i lečenja u inostranstvu. Kara-Murza je uspeo da se oporavi, a uzrok njegove iznenadne bolesti ostao je misterija.

Samo dve godine nakon sumnjive bolesti, Kara-Murza je završio u bolnici sa identičnim simptomima. On je stavljen u medicinski indukovanu komu i bio je na aparatima za održavanje života. Prema rečima njegovog advokata Vadima Prohorova, bolnica je dijagnostikovala „toksični uticaj“ nepoznate supstance.

POGLEDAJTE JOŠ:

U intervjuu za novine „Nova“ pre dve godine, Kara-Murza je rekao da su on i njegove kolege bili pod konstatnom pratnjom tokom boravka u Beogradu, gde su održali skup lokalnih opozicionih predstavnika iz Rusije. Sve u režiji Aleksandra Vulina, a za potrebe Vladimira Putina.

„Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Nama je to bilo čak i smešno, ali sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali. Nedelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Aleksej Pivovarov je uhapšen“, ispričao je on.

BONUS VIDEO Global fokus: Ko je bio Putin, a ko je sada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare