Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko navodno je bolestan, ali nije jasno od čega ni u kakvom je stanju. Čak, opozicioni mediji pišu da je u bolnici, dok je vođa beloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovska napisala na Tviteru da bi Belorusi "trebalo da budu spremni za svaki scenario, da se Belorusija okrene prema demokratiji". Zvaničnih objava o stanju Lukašenka još uvek nema.

Da nešto nije u redu bilo je jasno još 9. maja, kada je bio u Moskvi na paradi povodom Dana pobede. Medijima je zapala za oko njegova očigledna fizička slabost, a potom je napustio Moksvu ubrzo posle parade preskočivši ručak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Takođe, za razliku od ostalih lidera, Lukašenko je navodno tražio od Putina da mu obezbedi prevoz. Odnosno, bio je jedini gost koji se nije pridružio Putinu prilikom polaganja cveća na grob Neznanom junaku, koji se nalazio samo 300 metara od mesta gde su sedeli lideri tokom vojne parade.

Mediji su primetili da je predsednik Belorusije izgledao iscrpljeno i da mu je desna ruka bila u zavoju.

„Izgledao je umorno i nesigurno na nogama, a na desnoj ruci je bio vidljiv zavoj“, preneo je Rojters.

„Bilo je očigledno da mu nije bilo dobro. Pravio je grimase i preklinjao Putina za pomoć“, primetio je Dejli Mejl.

Predsednik takođe nije govorio ni na događaju u Minsku povodom obeležavanja godišnjice Dana pobede, prvi put u svom drugom predsedničkom mandatu. Umesto njega govor je održao premijer zemlje Roman Golovčenko.

Poslednji put u javnosti je viđen kako polaže cveće tokom tog važnog dana, i to samo nekoliko sati nakon povratka iz ruske prestonice.

Telegram je izvestio kako je Lukašenko bio u bolnici u Minsku dan pre nego što je odleteo za Moskvu. Ipak predsednikov kabinet nije se izjasnio po ovom pitanju.

Ruski mediji objavili su kako je član donjeg doma Parlamenta Dume Konstantin Zatulina rekao kako se Lukašenko „jednostavno razboleo i da mu je, verovatno, potreban odmor“.

Reakcija nije izostala ni od strane Ukrajine i opozicionih beloruskih političara. Savetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašenko na svom Tviter nalogu je napisao kako je Lukašenkovo odsustvo „tema broj jedan“.

„Lukašenko je 9. maja izgledao bolesno, imao je zavoj na ruci i rano je otišao za Minsk. Prvi put u životu, nije održao govor u Belorusiji. Od tada nije više viđen u javnosti. Njegovo odsustvo je tema broj jedan u beloruskim nezvaničnim medijima. Danas su se pojavile informacije kako Lukašenko, zajedno sa svojom pratnjom, boluje od gripa“, napisao je on.

Beloruski političar Pavel Latuška takođe je doveo u pitanje predsednikovo stanje.

„Lukašenko je nestao! Nema ga već četiri dana. Da li je bolestan, otrovan ili se pretvara“, napisao je on.

Iako nije zvanično potrvđeno, beloruski mediji, „Euroradio“ i „Belarusian Hajun“, objavili su kako je Lukašenko u subotu primljen u bolnicu.

Kijev Indipendent objavio je da je predsednik stigao u bolnicu u blizini Minska i da je za to vreme pristup klinici bio zabranjen, a sve okolne ulice bile su pod nadzorom naoružanih čuvara.

Britanski Dejli Mejl objavio je kako Lukašenku „preti paraliza, ukoliko ne bude operisao kičmu u jednoj bolnici na Zapadu, ali ne može da otputuje zbog sankcija“, koje su uvedene zbog njegovog navodnog nameštanja glasova na predsedničkim izborima 2020. godine i podrške Putinu.

U javnosti se pojavljuju i glasine kako beloruski predsednik pati od ozbiljnog oboljenja endokrinog sistema i teških srčanih bolesti.

U prilog ovim spekulacijama ide i objava kako je sledeće nedelje planiran susret zvaničnika Rusije i Belorusije, ali Putina će posetiti beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alenik.

Bliskost sa Putinom

Često opisivan na Zapadu kao poslednji evropski diktator, Lukašenko vlada Belorusijom od 1995. godine. Predsednički mandat dobio je ponovo 2020. godine, dok je opozicija te izbore nazvala lažnim.

Pročitajte još:

Zbog masovnih antivladinih protesta koji su se dogodili neposredno posle izbora, hiljade ljudi je pretučeno i uhapšeno. Međutim, uz veliku podršku Rusije, Lukašenko je uspeo da ostane na vlasti.

Prošle godine, podržao je Putinovu invaziju na Ukrajinu. Rekao je da ruske trupe mogu da iskoriste belorusku teritoriju kako bi prešle u Ukrajinu, dozvoljavajući ruskim ratnim avionima da izvode napade sa beloruskog tla.

BONUS VIDEO Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar