Gabrijel Atal Francuska izbori Foto:Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

Odlazeći francuski premijer Gabrijel Atal danas se izvukao iz političke oluje koja je zahvatila njegovu vladu, pošto je izabran za šefa poslaničkog kluba centrističke parlamentarne grupe koja pripada partiji "Preporod" francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Poslanici partije „Preporod“, koja je bila deo predizborne koalicije „Zajedno“, danas su jednoglasno izabrali Atala, koji nije imao protivkandidata, prenosi Politiko.

Atal više neće biti premijer, pošto je Makronova koalicija zauzela drugo mesto na vanrednim parlamentarnim izborima, ali će mu nova funkcija omogućiti da se vrati kao ključni igrač za liberale u parlamentu.

S obzirom na to da insajderi iz „Preporoda“ kažu da su odnosi između Atala i Makrona pogoršani poslednjih nedelja, današnje glasanje je znak da poslanici sada žele da se oslobode predsednikovog tvrdoglavog stila rukovođenja.

Atal nije bio Makronov prvi izbor za najviši položaj u „Preporodu“, jer je na tu funkciju želeo da postavi odlazećeg ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanina, koji je podržao njegovu odluku o raspisivanju vanrednih izbora, ali je naišao na otpor svojih poslanika.

„Politika odozgo ka dole je gotova, od sada će biti odozdo prema gore“, rekao je jedan zvaničnik „Preporoda“.

Atalov izbor je, takođe, znak da Makronova aktuelna vlada neće dugo trajati, smatra Politiko.. Poslanici u četvrtak glasaju o nekoliko ključnih pozicija u Narodnoj skupštini, uključujući i predsednika, i liberalima su potrebni svi glasovi.

To podrazumeva da se i odlazeći ministri vrate u parlament, jer prema francuskom ustavu aktuelni ministri ne mogu učestvovati u glasanju u Nacionalnoj skupštini.

***

BONUS VIDEO – Global fokus: Izbori u Francuskoj (8.7.2024)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar