Jordan Bardella, Marine Le Pen, Emmanuel Macron Francuska parlament Foto: Alexis Sciard / imago stock&people / Profimedia/Dylan Martinez / AFP / Profimedia/Le Tellec Stephane/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia/EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, policija strahuje od mogućih nereda u slučaju pobede ekstremne desnice. Zbog toga će veliki broj policajaca širom Francuske biti u pripravnosti u nedelju uveče. Ankete, pak, pokazuju da će biti teško da desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) osvoji apsolutnu većinu, bez čega su lideri ovog bloka najavili da neće formirati vlast. U međuvremenu, primetno je odsutan aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron, koji se naprasno povukao iz kampanje.

Strah od nasilja

U Francuskoj će u nedelju, u vreme održavanja drugog kruga parlamentarnih izbora biti raspoređeno 30.000 policajaca i žandarma, od kojih 5.000 u Parizu, zbog opasnosti od nereda, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Darmanen je rekao da strahuje da bi na dan izbora 7. jula „ultralevica“ ili „ultradesnica“ mogli da stvore „nerede“.

Francuska FotoTanjug/AP Photo/Oleg Cetinic

Raspoređivanje „izuzetno velikog broja“ pripadnika policije treba da spreči te snage da „profitiraju od rezultata izbora da bi stvorili nered“, rekao je Darmanen.

Darmanen, koji je i sam kandidat u drugom krugu izbora u izbornoj jedinici Turkoan, ponovio je da neće glasati ni za krajnje levičarski blok, ni za ekstremno desničarsko Nacionalno okupljanje, koje vodi posle prvog kruga glasanja.

Lideri RN Žordan Bardela i Marin Le Pen naglasili su da će formirati vlast samo u slučaju da osvoje apsolutnu većinu. Rezultati ankete koja je sprovedena pred drugi krug pokazuju da će to biti teška misija.

Loše vesti za desnicu

Prema anketi „OpinionWay“ za ekonomski dnevnik „Eko“, RN će imati 205-230 mesta u skupštini, levičarski Novi narodni front 145-175, a centristički savez predsednika Francuske Emanuela Makrona 130-160 mesta.

Marin Le Pen, izbori u Francuskoj Foto: AP Photo/Thibault Camus

Francuski parlamentarni izbori održavaju se u dva kruga, u 577 izbornih jedinica u kojima se bira isto toliko poslanika, tako da je za apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini pobedničkoj partiji potrebno najmanje 289 poslaničkih mesta.

U prvom krugu parlamentarnih izbora održanom 30. juna Nacionalno okupljanje osvojilo je 33 odsto glasova, na drugom mestu je levičarski blok Novi narodni front sa 28 odsto, a tek na trećem centristi predsednika Emanuela Makrona sa 20 odsto osvojenih glasova.

Emanuel Makron Francuska izbori Foto:Tanjug/Yara Nardi, Pool via AP

„Demakronizacija“

Poslednji put kada je Emanuel Makron primećen u javnosti, nosio je tamnu avijatičarsku jaknu, naočare za sunce i crnu bejzbol kapu.

Njegov izgled dok je glasao u primorskom gradu u nedelju privukao je dosta pažnje na društvenim mrežama i u medijima.

Primetno je da se Makron u poslednje vreme povukao iz javnosti. Osim planiranih međunarodnih obaveza, skoro dve nedelje nije bio pred građanima Francuske.

Prošle nedelje, umesto da se Makron pojavi na televiziji kako bi utešio svoje saborce nakon zapanjujućeg poraza u prvom krugu parlamentarnih izbora, Jelisejska palata je izdala kratku izjavu predsednika u kojoj poziva na jedinstvo.

POGLEDAJTE JOŠ:

Po prvi put, Makronova centristička alijansa vodi očajničku bitku bez svog lidera.

„Rečeno mu je da prestane sa kampanjom. I nije zapravo da je čuo našu poruku, već više da je bio primoran da je čuje“, rekao je zvaničnik njegove partije za „Politiko“.

Poslednjih nedelja, nekoliko partijskih zvaničnika lobiralo je da Makron ostane podalje od kampanje, u onome što je jedan ključni saveznik nazvao neophodnom „demakronizacijom“. Jedan ministar je čak priznao na javnoj televiziji da je Makronov imidž „istrošen“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare