Francuska želenica Foto:Denis CHARLET / AFP / Profimedia

Jedna osoba je uhapšena zbog sabotaže brze železnice u Francuskoj na dan otvaranja Olimpijskih igara. Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žeral Darmanen je rekao da se sumnja da iza napada na železničku infrastrukturu stoje ekstremni levičari.

Darmanen je na društvenoj mreži „X“ napisao da je u nedelju u mestu Sen-Maritim uhapšen ultralevičarski aktivista, zbog sumnje da je počinio sabotažu na železnici.

Uhapšeni se u trenutku hapšenja nalazio na železnici, a kod sebe je, navodno, imao ključeve za tehničke prostorije SNCF, alat i levičarsku literaturu, objavio je AFP pozivajući se na izvore iz policije.

Francuska želenica Foto:Denis CHARLET / AFP / Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da metode kojima se saboteri služe nose obeležja ekstremnih levičara i da su do sada identifikovani profili više ljudi.

Ultra brzi TGV francuski vozovi od ponedeljka ponovo redovno saobraćaju, pošto je celog vikenda saobraćaj bio poremećen jer su saboteri zapalili optičke kablove na brzoj železnici.

Darmanen je rekao da je 50 dronova, 250 železničkih agenata i 1.000 radnika poslato na železnice da pojačaju bezbednost na 28.000 kilometara dugoj mreži brze železnice.

On je potvrdio i da je uhapšeno 45 pripadnika ekološke organizacije „Extinction Rebellion“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar