Foto: HALIL SAGIRKAYA / AFP / Profimedia

Širom sveta prijavljeni su danas problemi i prekidi u IT mrežama u globalnim institucijama, ukjučujući banke, telekomunikacione kompanije, medije i avio-kompanije, prizemljeni su avioni, mediji ne emituju program, a pogođen je i računarski sistem letnjih Olimpijskih igara u Parizu koje počinju za nedelju dana, javljaju svetski mediji.

Kompanija Majkrosoft saopštila je da preduzima „akcije na ublažavanju“ problema koje su prijavili korisnici, a zbog koga je u kompanijama i bankama širom sveta došlo do tehničkih problema i prekida u funkcionisanju. Kompanija istražuje pitanja u vezi sa pružanjem klaud usluga u SAD, kao i problem koji je uticao na nekoliko njihovih aplikacija i usluga, navedeno je u saopštenju, a prenosi BBC.

Foto: Selcuk Acar / AFP / Profimedia

Australija je posebno teško pogođena, a prethodno je niz australijskih kompanija, banaka, medija i aviokompanije prijavilo danas da su izloženi masovnom sajber napadu, navodi BBC. Organizacioni komitet letnjih Olimpijskih igara u Parizu saopštio je da je pogođen i računarski sistem Igara samo nedelju dana pre njihovog početka, ali je istakao da ima planove za vanredne situacije, prenosi Rojters.

Problemi su zabeleženi u računarskim sistemima na aerodromima i u Japanu, Indiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Belgiji, Novom Zelandu. Japanski aerodrom Narita, koji se nalazi oko 60 kilometara od Tokija, saopštio je da avio -kompanije JetStar, Jeju Air, Quantas, HK Ekpress i Spring Japan imaju problema sa svojim sistemima.

Aerodrom u Nju Delhiju saopštio je da su neke njegove usluge privremeno pogođene nakon problema u računarskom sistemu. Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila je da su svi letovi nekoliko velikih američkih avio-kompanija – uključujući Delta, Junajtid i Amerikan erlajns obustavljeni danas zbog problema u komunikaciji.
Pogođene su i nemačka kompanija Eurovings, Er frans, Er Indija, aerodromi Shiphol u Amsterdamu i u Briselu, kao i švajcarska kompanija za kontrolu avio-saobraćaja Skajgajd.

Avio-kompanija Eurovings saopštila je da je pogođena globalnim IT kvarom, a onlajn prijava trenutno nije moguća. Aerodrom u gradu Dizeldorfu na zapadu Nemačke saopštio je da postoje smetnje u procesu prijavljivanja i ukrcavanja na letove Eurovingsa. Nemačka kontrola vazdušnog saobraćaja saopštila je da je aerodrom u Berlinu sada u stanju da obavlja 20 letova na sat, prenosi Rojters.

Briselski aerodrom saopštio da je reč o kvaru sistema Microsoft Azure koje mnoge avio-kompanije koriste za čekiranje prtljaga. Dodato je da se trenutno koristi alternativni sistem, ali da postoji rizik od sporijeg čekiranja. Er frans je saopštio da, iako je pogođen prekidima, oni ne utiču na letove koji su već u vazduhu.

Foto: Selcuk Acar / AFP / Profimedia

Vazdušni saobraćaj na aerodromu u glavnom gradu Nemačke, Berlinu, je zaustavljen danas do 09.00 sati po srednjeevropskom vremenu, a i svi aerodromi u Španiji prijavili su „incidente“ zbog tehničkih problema, prenosi BBC. Berlinski aerodrom saopštio je na platformi X da zbog tehničkih problema kasne letove.

U Španiji je „incident“ prijavljen na svim aerodromima, navodi BBC. Amsterdamski aerodrom Shipol pogođen je globalnim sajber prekidom, rekao je portparol aeodroma koji navodi da to utiče na letove od i ka aerodromu, ali da se ne zna na tačno koliko, prenosi Rojters. Nemačka avio-kompanija „Lufthanza“ saopštila je da radi na otklanjanju problema, navodeći da je moguće da trenutno bude ograničeno preuzimanje rezervacija za letove.

U međuvremenu, na londonskom aerodromu Stansted, neke prijave se obavljaju ručno, ali je aerodrom naveo da se „letovi i dalje odvijaju normalno“. Međunarodni aerodrom „Krajstčerč“ na Novom Zelandu saopštio je da ima problema u brojnim IT sistemima koji mogu da utiču na vreme dolazaka i odlazaka letova.

Foto:HALIL SAGIRKAYA / AFP / Profimedia

Novozelandski parlament takođe ima problema u svojoj kompjuterskoj mreži, saopštio je portparol parlamenta. Najveći poljski terminal za teretni pomorski saobraćaj, Baltičko čvorište (Baltic hub) u luci Gdanjsk, takođe je pogođen problemima u svom računarskom sistemu. Baltic Hub je zatražio od kompanija da ne šalju kontejnere u luku.

I vodeća britanska železnička kompanija Govia Thameslink Railway upozorila je putnike da očekuju smetnje zbog „široko rasprostranjenih IT problema“. U Britaniji, lanac pekara i kafića Gail’s takođe je prijavio probleme da ne može da prima uplate. Zbog istih problema, onemogućeno je onlajn zakazivanje u britanskom zdravstvu.

Foto:AP Photo/Stefanie Dazio

Dve bolnice u severnonemačkim gradovima Libeku i Kilu otkazali su operacije koje nisu hitne, a koje su bile zakazane za danas, saopštio je njihov operater, navodeći kao uzrok za otkazivanje probleme i prekid u IT mreži koji se dovode u vezu sa kompanijom za sajber bezbednost Crowdstrike, preneo je Rojters. Operater navodi da hitne službe i nega pacijenata rade normalno.

Uzrok globalnih prekida rada sistema je nejasan, ali mnogi od pogođenih su ga povezali sa operativnim sistemima Microsoft PC-a. Američka država Aljaska saopštila je da su pogođene njene službe za hitne slučajeve, a takođe postoje izveštaji o uticaju na Londonsku berzu. U Velikoj Britaniji TV kanal Skaj njuz ponovo emituje program posle više sati prekida.

Foto:AP Photo/Stefanie Dazio

Izvršni direktor kompanije rekao je da zbog tehničkog problema Skaj njuz jutros nije mogao da emituje program uživo.

Australijska nadzorna agencija za kibernetičku sigurnost saopštila je da nema informacija koje bi upućivale da je reč o hakerskom napadu.

„Naše trenutne informacije govore da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene firme“, navela je australijska agencija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Australijski sajt za prekid rada „Downdetector“ prikazuje probleme o kojima su saopštili National Australia Bank, telekomunikaciona firma Telstra, Gugl i drugi. U službenom saopštenju o usluzi Microsoft 365 objavljenoj ranije na platformi X piše da se istražuje problem koji utiče na mogućnost korisnika da pristupe raznim aplikacijama i uslugama Microsoft 365. Kompanija za sajber bezbednost pod nazivom Crowdstrike koja proizvodi antivirusni softver verovatno stoji iza globalnih problema sa operativnim sistemom Windows koji je doveo do prekida IT usluga, navodi BBC.

Prema nekim izveštajima, firma Crowdstrike izdala je ažuriranje softvera koje je pošlo po zlu i počelo da uništava uređaje koji koriste operativni sistem Windows i izaziva takozvani „plavi ekran smrti“ na računarima.

Za sada nije jasno da li su ovi problemi povezani ili se samo dešavaju istovremeno, ali je izvesno da će izazvati mnogo haosa, dodaje britanski medijski servis.

Sve informacije o globalnom tehničkom kvaru pratite u našem BLOGU UŽIVO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare