Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/WIKILEAKS/HANDOUT

Džulijan Asanž, osnivač "Vikiliksa", napustio je zatvor u Velikoj Britaniji nakon što je pristao na dogovor o priznanju krivice sa Sjedinjenim Američkim Državama. On se sada uputio ka američkom pacifičkom ostrvu Sajpan, na Marijanskim ostrvima, gde se očekuje da će se u sredu izjasniti krivim po jednoj tački optužnice u okviru sporazuma o priznanju krivice.

Kada bude proglašen krivim po jednoj tački optužnice, očekuje se da će sud računati vreme koje je već proveo u zatvoru i da neće dobiti novu zatvorsku kaznu.

Po tom sporazumu, on je nakon priznanja krivice slobodan čovek.

Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/WIKILEAKS/HANDOUT

Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Asanž pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima američkog Okružnog suda za Severna Marijanska ostrva.

Asanžov „Vikiliks“ je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći bezbednosni incident te vrste u američkoj vojnoj istoriji, uz niz diplomatskih depeša.

Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/WIKILEAKS/HANDOUT

POGLEDAJTE JOŠ:

Australijski premijer Entoni Albaneze izjavio je da želi da se Džulijan Asanž (52) vrati u rodnu Australiju.

Albaneze je rekao pred australijskim parlamentom da se slučaj protiv osnivača „Vikiliksa“ dugo odugovlačio, da je sada oslobođen iz zatvora i da želi da se Asanž sada vrati kući u Australiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare