Foto:EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

U Teheranu je danas počela pogrebna ceremonija za ubijenog političkog lidera palestinske militantne organizacije Hamas Ismaila Hanijea, a iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei predvodi okupljene u molitvi.

Kovčezi sa telima ubijenog lidera Hamasa Ismaila Hanijea i njegovog telohranitelja kreću se u procesiji kroz ulice Teherana.

Nakon molitve, okupljeni će se zaputiti na Trg slobode u iranskoj prestonici, a Hanijeovo telo će zatim biti prebačeno u Dohu gde će biti sahranjen, prenosi Al Džazira.

Kako javljaju mediji, hiljade ljudi se okupilo da slušaju Mohamada Bagera Galibafa, predsednika iranskog parlamenta na komemoraciji ubijenom političkom lideru Hamasa, a mnogi su viđeni kako mašu palestinskim i iranskim zastavama, kao i žutom zastavom libanske militantne grupe Hezbolah.

Planirano je da povorka korene od Univerziteta Teheran prema trgu Azadi, što je kako piše CNN udaljenost od oko šest kilometara.

Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Okupljeni na ceremoniji nose postere sa Hanijeovim likom, uzvikujući “Smrt Izraelu“, prenosi Irna.

Hanije je ubijen juče u Teheranu, a Hamas je za njegovu smrt optužio Izrael. U zemlji je proglašena trodnevna žalost.

Hamnei je naredio direktan napad na Izrael zbog ubistva Hanijea, preneo je Rojters pozivajući se na trojicu neimenovanih iranskih zvaničnika. Zbog Hanijevog ubistva, vlada Irana proglasila je sredu, kao i 1. i 2. avgust danima žalosti.

Hanije je ubijen svega nekoliko sati nakon što je Izrael pokrenuo napad na libanski glavni grad Bejrut, u kojem je ubijen lider Hezbolaha Fuad Šukr.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar