Erik Adams Foto:Tanjug/Ed Reed/Mayoral Photography Office via AP

Federalni agenti u četvrtak rano ujutru pretresli su zvaničnu rezidenciju gradonačelnika Erika Adamsa, što je zapanjujući i agresivan potez koji je okončao dugu istragu o korupciji o tome da li je gradonačelnik bio u zaveri sa turskom vladom oko ubacivanja ilegalnog stranog novca u kasu njegove kampanje.

Pretres u njegovoj kući na Aper Ist Sajdu počeo je oko 6 sati ujutro.

U sredu je Njujork tajms izvestio da je savezna velika porota podigla optužnicu protiv Adamsa. Precizne optužbe nisu objavljene u javnosti, ali kada budu objavljene, Adams, demokrata, postaće prvi gradonačelnik Njujorka u modernoj istoriji koji će se suočiti sa federalnom optužbom dok je na funkciji.

Pretres i optužnica bacili su mrlju na već zategnutu administraciju Adamsa, koju su potresle četiri odvojene federalne istrage i naknadne ostavke četvorice visoko postavljenih službenika.

Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Poslednjih nedelja gradonačelnik je izgubio svog glavnog savetnika i policijskog komesara. Njegov kancelar za obrazovanje i komesar za zdravstvo takođe su najavili svoje namere da podnesu ostavke.

Sve veći broj kritičara tražio je da njegov gradonačelnik podnese ostavku nakon što je u sredu objavljena vest o njegovoj optužnici.
Ali u snimku objavljenom u sredu uveče, Adams je rekao da su sve federalne optužbe protiv njega „zasnovane na lažima“.
„Ako sam optužen, znam da sam nevin“, rekao je. „Zatražiću hitno suđenje kako bi Njujorčani čuli istinu“.

On je rekao da će se, ukoliko optužnica protiv njega bude podignuta, boriti “svom snagom i duhom“.

“Uvek sam znao da ću, ako se budem zauzeo za Njujorčane, postati meta, i tako je i bilo“, rekao je Adams.

Njujork tajms navodi da su protiv pojedinih Adamsovih saradnika bile vođene odvojene istrage, koje su uključivale pretrese i zaplene unutar njujorške gradske većnice.

U prethodnih nekoliko nedelja povećan je broj poziva da Adams podnese ostavku, a demokratska senatorka za Njujork Aleksandrija Okasio-Kortez rekla je da “ne vidi kako Adams može da nastavi da obavlja svoj posao“.

Njujorški list navodi da će optužnica, kad bude podignuta, predstavljati veliki preokret za Adamsa, bivšeg državnog senatora i predsednika opštine Bruklin koji je stupio na dužnost u vreme nakon pandemije i u jeku problema sa pojačanim prilivom migranata u Njujork.

Adams je dugogodišnji zagovornik kriptovaluta i bitkoina i obećao je da će Njujork učiniti „centrom industrije kriptovaluta“ kada je izabran za gradonačelnika 2021. godine.

Pročitajte još:

Optužbe su usledile posle istrage FBI-a 2023. u kojoj su agenti izvršili raciju u domu Adamove glavne donatorke Brajen Sags i pretražili Adamove elektronske uređaje zbog sumnje na nezakonite donacije turske vlade 2021.

Istraga je obuhvatila i navodni uticaj koji je Adams imao na vatrogasne službe Njujorka da potpišu gradnju jedne od zgrada turskog konzulata, iako je projekat imao bezbednosne probleme.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare