Deseti saziv EU parlamenta počeo je da radi. I prvo je izabrao svog predsednika. Na toj funkciji ponovo će biti Roberta Mecola, dosadašnja predsednica te institucije.

Ogromna većina poslanika, njih čak 562, glasalo je da malteška političarka iz redova EPP dobije novi dvoipogodišnji mandat na čelu Evropskog parlamenta. A bio joj je potreban 361 glas, isto onoliko koliko će u četvrtak biti potrebno Ursuli fon der Lajen, kako bi počela drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Podršku Roberti Mecoli dali su, ne samo pripadnici vladajuće koalicije koju čine poslanici narodnjaka, socijaldemokrata i liberala, već i veći deo konzervativaca koje vodi italijanska premijerka Đorđa Meloni, prenosi N1.

„Ovo će ostati kuća za sve ljude u Evropi. Zajedno se moramo izboriti za politiku nade. Za san koji Evropa predstavlja, za obećanja našim roditeljima koja su još uvek neispunjena. Dve i po godine kasnije i dalje želim da ljudi vrate osećaj poverenja i entuzijazma za naš projekat, veru da nas zajednički prostor učinimo bezbednijim, poštenijim, pravičnijim i jednakijim. I verujem da smo zajedno jači i bolji, verujem u Evropu za sve“, rekla je Mecola.

Pored nove-stare predsednice Evropskog parlamenta, poslanici su izabrali i 14 potpredsednika i takozvane „kvestore“, administrativni deo uprave parlamenta zadužen za organizaciju i planiranje, čime je kompletiran Biro koji će voditi tu instituciju u narednim godinama, tokom desetog saziva.

Drugog dana zasedanja poslanici će se baviti podrškom Ukrajini i pripremiti Rezoluciju o nastavku podrške odbrani te zemlje od ruske agresije, a za četvrtak je plarana debata sa Ursulom fon der Lajen i glasanje o njenoj kandidaturi za novi petogodišnji mandat na čelu Evropske komisije.

***

BONUS VIDEO – GOST O najnovijim porukama iz Evrope Vladimir Međak EVROPSKI POKRET

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar