Džo Bajden Foto:EPA-EFE/MIRIAM ALSTER

Američki predsednik Džozef Bajden otišao je kući posle sedam sati u izraelskoj ratnoj zoni sa sve napetijim Bliskim istokom, koji je ostavio u gorem stanju od onog koje je zatekao.

Bajden je rekao novinarima da je zadovoljan što je obavio posao – posebno po pitanju deblokade humanitarne pomoći opkoljenoj Gazi, koja je bila pod teškim izraelskim bombardovanjem od užasnih terorističkih napada Hamasa 7. oktobra.

.

Ali njegova misija je takođe pokazala granice uticaja SAD u regionu, jer su sukobljeni narativi između Izraela i arapskih država o eksploziji u bolnici u gradu Gaza za koju se veruje da je ubila stotine ljudi, samo produbili krizu.

Bajden je postigao jedan ključni cilj svoje misije – izrazio duboko poštovanje prema Izraelu. Ali on je takođe zamolio izraelske lidere da ne dozvole da bes zbog ubistava „očeva, baka i dedova, sinova, ćerki, dece, čak i beba“ zamagli jasnoću oko ciljeva u pokušaju da se uništi Hamas.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je napravio čvrstu razliku između palestinskog naroda i radikalnog Hamasa, kog je optužio da koristi civile kao živi štit za oružje i tunele, i žalio zbog života izgubljenih u Gazi nakon nekoliko dana izraelskog bombardovanja.

Bajden je novinarima priznao da je njegova hitna misija predstavljala rizik, ali je insistirao da je uspeo.

Ipak, s obzirom na ogromnu političku investiciju Amerike, postavlja se pitanje da li je Bajden zaista uspeo, imajući u vidu da je dogovorio samo slanje humanitarne pomoći u Gazu, koje tek treba da se dogodi.

Sve najnovije informacije sa Bliskog istoka možete pratiti u našem blogu uživo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar