Aleksej Moskaljov Foto:Tanjug/AP Photo

Rusku devojčicu poslatu u sirotište nakon što je u školi nacrtala antiratnu skicu njena majka je odvela iz ustanove, rekao je komesar za prava dece Kremlja.

Komesarka za prava dece u Kremlju Marija Lvova-Belova rekla je da je upoznala majku devojčice, koja je dugo bila odvojena od muža i deteta. Devojčica je ranije odbijala da živi sa majkom, ali se predomislila, pa ju je majka odvela kući, rekla je Lvova-Belova.

U slučaju koji je izazvao međunarodnu ogorčenost, otac 13-godišnje Marije Moskaljove (Maše) osuđen je za diskreditaciju ruske vojske i osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu, a njegova ćerka je poslata u sirotište.

Otac Aleksej Moskaljov pobegao je iz kućnog pritvora neposredno pre izricanja presude prošle nedelje u gradu Jefremov južno od Moskve. Dva dana kasnije priveden je u Belorusiji. Ne zna se gde se on nalazi, ali sud u ruskom gradu Jefremovu treba u četvrtak da razmotri zahtev tužilaca da mu se oduzmu roditeljska prava, prenosi Gardijan.

Moskaljov (54) optužen je zbog objava na društvenim mrežama u kojima se kritikuje rat u Ukrajini prema zakonu usvojenom nekoliko dana nakon što su ruske trupe izvršile invaziju na susednu zemlju u februaru 2022. On je odbacio optužbe.

Prema rečima njegovog advokata i pristalica, Moskaljovljeve nevolje su počele nakon što je njegova ćerka u Jefremovskoj školi br. 9 nacrtala sliku na kojoj su projektili leteli iznad ruske zastave na ženu i dete. Na crtežu su takođe bile reči „Ne ratu“ i „Slava Ukrajini“.

Škola je pozvala policiju, devojčica je ispitana, a Moskaljov je kažnjen i na kraju krivično gonjen i osuđen zbog svojih objava na društvenim mrežama.

PROČITAJTE JOŠ:

Slučaj je podvukao obim Kremljovog obračuna protiv neslaganja koji je nemilosrdno ciljao svakoga ko se usudio da kritikuje rat. Memorijal, jedna od najstarijih i najistaknutijih ruskih grupa za ljudska prava i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2022. godine, proglasio je Moskaljova političkim zatvorenikom.

Međunarodni krivični sud traži da se uhapsi Lvova-Belova zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zbog ratnih zločina zbog navodnog deportovanja dece iz Ukrajine.

Ona je u sredu na sastanku UN govorila da su deca premeštena radi njihove bezbednosti i da Moskva radi sa međunarodnim organizacijama da ih vrati njihovim porodicama. Britanija je blokirala internet prenos neformalnog sastanka Saveta bezbednosti UN, a njeno pojavljivanje izazvalo je odlazak diplomata iz SAD, Britanije, Albanije i Malte.

BONUS VIDEO: Putin ostao bez aplauza nakon govora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar