Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije upozorio je britanskog kolegu Dejvida Frosta da će se Brisel povući iz dogovora o Bregzitu u narednih 48 sati ukoliko London drastično ne promeni pregovaračke pozicije.

Pročitajte još:

Barnije je rekao Frostu da će dalji pregovori o razlazu Unije i Britanije biti beskorisni ukoliko London ne pokaže spremnost na kompromise.

Ranije danas, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen rekla je da je EU spremna da „kreativno“ pristupi pregovorima i postizanju dogovora sa Londonom, ali je priznala da je vremena za postizanje dogovora malo, budući da tranzicioni period ističe za mesec dana.

Barnije bi ovog vikenda trebalo da se sastane sa londonskim zvaničnicima i još jednom pokuša da postigne sporazum o izlasku Britanije iz EU.
Tačno 31. decembra ističe prelazni period Velikoj Britaniji koja je 31. januara istupila zvanično iz članstva u EU. Do 31. decembra u Velikoj Britaniji se primenjuju evropski standardi.

Bez trgovinskog sporazuma kojim bi bili dogovoreni budući odnosi, Londonu i Briselu preti rizik od ekonomskog šoka, koji bi se nadovezao na već postojeću krizu zbog epidemije koronavirusa.

„Pred nama su odlučujući dani za pregovore sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Ali, iskreno, ne mogu da vam kažem da li će se završiti dogovorom. Uradićemo sve što možemo da postignemo sporazum. Spremni smo da budemo kreativni. Ali nismo spremni da dovedemo u pitanje integritet jedinstvenog tržišta koje je glavni garant evropskog prosperiteta i bogatstva“, rekla je Fon der Lejen.

Prema njenim rečima, dve strane su postigle dogovor u brojnim pitanjima, ali je nekoliko ključnih i dalje otvoreno, uključujući stalan pristup britanskim vodama EU ribarskim brodovima.

Ako tokom vikenda bude postignut dogovor, EU lideri će se sastati 10 decembra a evropski parlament će 28. decembra održati vanrednu sednicu na kojoj će potvrditi dogovor. Pre svega toga, međutim, parlamenti 27 zemalja članica moraju da ratifikuju sporazum o Bregzitu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar