Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je procenio da sankcije koje bi EU uvela protiv njegove zemlje ne bi imale nikakav uticaj na Tursku.

On je u razgovoru s novinarima pred polazak u posetu Azerbejdžanu ponovio raniju ocenu da je EU „nepoštena“ prema Turskoj i da nije ispunila svoja obećanja.

U Briselu će sutra, u četvrtak, lideri EU razgovarati o turskom traganju za prirodnim gasom u podmorju Istočnog Sredozemlja gde pravo na to polažu članice EU Grčka i Kipar, a mogli bi odlučiti i o mogućim sankcijama protiv Turske zbog toga.

Pročitajte još:

„Bilo koja odluka o uvodjenju sankcija neće mnogo zabrinuti Tursku“, rekao je Erdogan novinarima i dodao da se nekoliko „poštenih“ lidera EU protivi sankcionisanju Turske.

Na samitu u oktobru evropski lideri su upozorili Tursku da povuče svoje brodove za istraživanje ili će biti kažnjena. Medjutim Turska se oglušila na to.

Erdogan je kao „neprimerene“ kritikovao i američke pretnje sankcijama Turskoj zbog kupovine ruskog sistema protiv-vazdušne odbrane S-400 i rekao da se nada da će o tome razgovarati s novim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom dodavši da ga toliko „dobro poznaje“ da mu je Bajden „čak došao u kuću“.

SAD su Tursku zbog njene kupovine S-400 već izbacile iz programa kupovine najsavremenijih američkih borbenih aviona F-35, a NATO je ocenio da ruski sistem predstavlja pretnju tom savezu, posebno ugrožavajući zaštitu tehničkih tajni F-35.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar