Foto:Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, EPA-EFE/Domenic Aquilina, EPA-EFE/MIKHAIL METZEL, EPA-EFE/FILIP SINGER, EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Snimak poverljivih razgovora nemačke vojske o ratu u Ukrajini dospeo je u ruke propagandista Vladimira Putina. Iako još nije poznato kako je došlo do neverovatnog propusta nemačke obaveštajne službe, koja je dozvolila špijunažu, šefica ruskog državnog kanala RT Margarita Simonjan objavila je audio snimak na svojim društvenim mrežama. Iz snimka se jasno zaključuje da oficiri Bundesvera govore o krstarećoj raketi "Taurus", koju je Ukrajina tražila od Nemačke. Kancelar Olaf Šolc izričito odbija da isporuči ovu raketu, jer se plaši da će je Kijev iskoristiti za napade na teritoriju Rusije. Upravo on je najavio opsežnu istragu zbog curenja poverljivih razgovora, na kojima se navodno pominje i napad na Krimski most.

Olaf Šolc je tako obećao potpunu istragu nakon što je navodni snimak poverljivih vojnih razgovora o ukrajinskom ratu kružio ruskim društvenim mrežama, što je velika sramota za Berlin.

Udar na most na Krimu

Portparol nemačkog ministarstva odbrane potvrdio je agenciji „Frans pres“ da ministarstvo veruje da je razgovor u diviziji vazdušnih snaga „presretnut“.

Krim most Foto:Tanjug/AP Photo

„Trenutno ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li su napravljene promene u snimljenoj ili transkribovanoj verziji koja kruži društvenim medijima“, rekli su, ali su potvrdili da snimak postoji.

Margarita Simonjan, ruska TV novinarka i šefica RT-a, objavila je audio fajl na svom Telegram kanalu i tvrdi da otkriva nemačke oficire koji „razgovaraju o tome kako da udare na most na Krimu“, koji povezuje Rusiju sa ukrajinskim poluostrvom koje je Moskva zauzela i ilegalno anektirala 2014. godine.

Čini se da učesnici ovog razgovora takođe diskutuju o mogućoj isporuci krstarećih raketa „Taurus“ Kijevu, što je kancelar Šolc do sada javno odbijao. Govori se i o obuci ukrajinskih vojnika, i mogućim vojnim ciljevima. Kijev je dugo pozivao Nemačku da joj obezbedi rakete“ Taurus“, koje mogu da dostignu ciljeve udaljene do 500 km.

Foto:printscreen/twitter.com/JuliaDavisNews

Služba agencije Rojters je preslušala 38-minutni snimak, ali nije mogla nezavisno da potvrdi njegovu autentičnost.

Debakl tajne službe

Šolc je, govoreći tokom posete Rimu, nazvao potencijalno curenje „veoma ozbiljnim“ i rekao da se „sada razjašnjava veoma pažljivo, veoma intenzivno i veoma brzo“.

Ruska ambasada u Berlinu nije odgovorila na zahtev brojnih nemačkih, ali i ostalih evropskih medija za komentar o navodima o mogućem špijuniranju. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova navela je na svojim društvenim mrežama da Rusija od Nemačke očekuje hitno objašnjenje o razgovoru u kom se pominjao napad na Krimski most, koji je poznat i kao „Putinov ponos“.

„Zahtevamo objašnjenje od Nemačke. Pokušaji izbegavanja odgovora na pitanja smatraće se priznanjem krivice“, poručila je Zaharova, ne iznoseći detaljnije stav Rusije, kako je snimak došao do Margite Simonjan, niti da li Kremlj veruje u njegov u autentičnost.

Volodimir Zelenski i Olaf Šolc Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemački emiter „Ard“ opisao je curenje razgovora kao „katastrofu“ za nemačke tajne službe. Kako navodi magazin „Der Špigel“, video konferencija je održana na platformi VebEk, a ne na tajnoj internoj mreži vojske Nemačke.

„Ako se ispostavi da je ova komplikovana priča istinita, to bi bio veoma problematičan događaj za samu Nemačku“, rekao je političar Zelene stranke Konstantin fon Noc.

Govoreći na diplomatskom forumu u Turskoj, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da snimak pokazuje da Ukrajina i njene pristalice „uopšte ne žele da promene svoj kurs i žele da nanesu strateški poraz Rusiji na bojnom polju“.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti, naveo je na Telegramu: „Naši vekovni rivali – Nemci – ponovo su se pretvorili u naše zaklete neprijatelje“.

Volodimir Zelenski i Olaf Šolc Foto:Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Nemci u šoku

Mari-Agnes Štrak-Cimerman, predsednica odbora za odbranu u nemačkom parlamentu, rekla je da je namera Moskve „očigledna”. Ona je rekla da je Šolc bio „upozoren na“ snabdevanje Ukrajini projektilima Taurus.

„Hitno moramo da povećamo našu bezbednost i kontraobaveštajne akcije i zaštitu, jer smo očigledno ranjivi u ovoj oblasti“, rekla je ona medijskoj grupi „Funke“.

Roderih Kizeveter, iz nemačkih opozicionih konzervativaca, upozorio je da bi mogli da procure i dalji snimci, rekavši za list „Handelsblat“ da smatra da su izveštaji autentični.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Rusija naravno pokazuje koliko intenzivno koristi špijunažu i sabotažu kao deo hibridnog rata. Za očekivati je da je mnogo više presretnutih komunikacija, kako bi se uticalo na odluke, diskreditovali pojedinci i manipulisalo ljudima“, poručio je on.

Britanci besni

Uz to, nemački kancelar Šolc nalazi se na udaru kritika iz Velike Britanije, jer se na objavljenom snimku pomnju tvrdnje Šolca da Britanci imaju „svoje ljude na licu mesta u Ukrajini“, a sve zbog komplikovanog upravljanja britanskim raketama „Storm šedou“ koje su isporučene Ukrajini.

„Ono što Britanci i Francuzi rade u smislu postavljanja meta, Nemačka ne može da radi“, navodno je rekao je nemački kancelar na snimku.

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka je to odmah demantovao.

BONUS VIDEO DLZ i Pjotr Nikitin: Putin nije Rusija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar