Kina, toplotni talas, vrućina, leto, visoke temperature, visoka temperatura
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Širom sveta u siromašnim zemljama i zajednicama umire hiljade ljudi od posledica ekstremnih vrućina, pri čemu se ti smrtni slučajevi često i ne prijavljuju, upozorila je Friderike Oto, ekspertkinja organizacije World Weather Attribution. Ona je ukazala na to da su ekstremno visoke temperature "potajni ubica koji vreba ekonomski najranjivije kategorije ljudi” i apelovala da se ovom problemu posveti veća pažnja javnosti i medija, prenosi Gardijan.

Talasi vrućine su najubitačniji tip vremenske nepogode, ali ne ostavljaju za sobom trag razaranja i slike uništenja, prenosi RTS.

Oni ubijaju siromašne i usamljene ljude u bogatim zemljama, kao i siromašne koji moraju da rade napolju u zemljama u razvoju, kazala je ekspertkinja organizacije World Weather Attribution Friderike Oto, koja je takođe predavač klimatske nauke na Institutu Grantam pri Imperijal koledžu u Londonu.

Njeno upozorenje usledilo je u trenutku dok raste zabrinutost zbog skrivenog danka koji uzima neravnopravna izloženost stanovništva ekstremnim vrućinama u zavisnosti od – finansijskog položaja.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je prošlog meseca objavio poziv na akciju povodom ekstremnih vrućina, koja je pre svega fokusirana na brigu za ugrožene i zaštitu radnika izloženih visokim spoljnim temperaturama.

“Ekstremna vrućina sve više ugrožava ekonomije, produbljuje nejednakosti, narušava ciljeve održivog razvoja i ubija ljude. Procenjuje se da godišnje ektremno visoke temperature ubiju gotovo pola miliona ljudi, što je oko 30 puta više nego tropski cikloni”, istakao je Guteres.

Njegov apel usledio je nakon što su 21, 22. i 23. jula registrovana tri uzastopna dana sa najvišim temperaturama ikada zabeleženim u svetu. Klimatolozi su istovremeno upozorili da su to verovatno najviše temperature izmerene na Zemlji za oko 120.000 godina, što pokazuju dokazi koje pružaju godovi na drveću i kora leda.

Eksperti ukazuju da se vrućina drugačije doživljava i kod kuće, pri čemu je mnogo opasnija za ljude koji žive u neuslovim naseljima, bez klima uređaja. Istovremeno, mnogo su ugroženiji radnici koji su primorani da rade napolju od zaposlenih koji se nalaze u klimatizovanim prostorima.

Stručnjaci ukazuju da su među ugroženim i ranjivim kategorijama i migranti, kao i vernici poput onih koji idu na hadžiluk. U junu su desetine migranata iz Sudana umrle od vrućine na ilegalnoj granici sa Egiptom, navele su humanitarne grupe.

To je samo jedan od brojnih sličnih primera vezanih za izbeglice i azilante. Mnogo smrtnih slučajeva izazvanih ekstremnim vrućinama ostaje nezabeleženo, pošto u manje razvijenim zemljama vlasti često nemaju sredstava da istražuju pojedinačne smrti, što posebno važi za regione u kojima traju konflikti.

***

BONUS VIDEO – Pamtite li duži toplotni talas?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar