Foto: Russia Emergency Situations Ministry telegram channel via AP

U ukrajinskom granatiranju centra ruskog grada Belgoroda poginulo je 10 osoba, od kojih je jedno dete, a povređeno je 45 osoba, među kojima četvoro dece, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

„Oružane snage Ukrajine granatirale su centar Belgoroda. Prema preliminarnim informacijama, ima mrtvih i povređenih“, napisao je na Telegramu guverener Vjačeslav Gladkov i  pozvao građane da odu u skloništa.

Pored toga, tokom napada, nekoliko granata je pogodilo stambeni deo Belgoroda, precizirao je guverner.

Prema njegovim rečima, jedan muškarac poginuo je kada je granata pogodila privatnu kuću. Povređene su i četiri osobe, među kojima je i 10-ogodišnje dete. Osim toga, oštećeno je 10 privatnih kuća, dva automobila i vodovod.

Na pojedinim snimcima koje je podelila agencija Nexta, vidi se kako gori trg u centru grada. Takođe, vidi se kako gore automobili.

Kako je javio dopisnik RIA Novosti, eksplozije su se dogodile oko 15 časova, nakon čega se nad gradom pojavio crni dim. Nekoliko minuta kasnije oglasila se sirena. Službe bezbednosti blokirale su raskrsnicu ulice Bogdana Hmeljnickog i avenije Slavi.

Ukrajinske oružane snage redovno granatiraju ruske pogranične teritorije, izvode udare bespilotnim letelicama i sprovode sabotaže. Sinoć je ukrajinska vojska, takođe, pokušala raketama da napadne Belgorodsku oblast. Ruske snage PVO su uništile 13 raketa.

Od 11. aprila 2022. godine uspostavljen je visok nivo opasnosti od terorizma širom Belgorodske oblasti zbog zaoštravanja situacije na ukrajinsko-ruskoj granici.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare