Džulijan Asanž Foto:Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž pušten je iz zatvora u Velikoj Britaniji, nakon što je pristao na dogovor o priznanju krivice sa Sjedinjenim Američkim Državama. Prema sporazumu koji je Asanž prihvatio, on će biti transportovan do ostrva Sajpan koje je deo teritorije Amerike, gde će priznati krivicu. Nakon toga, sudija će ga proglasiti krivim. Imajući u vidu da je zatvorsku kaznu već odslužio, trebalo bi da Asanž nakon toga bude slobodan čovek. U planu je da se odmah nakon toga uputi u rodnu Australiju, a njegova supruga Stela rekla je da će osnivač "Vikiliksa" tražiti pomilovanje.

Asanž bi trebalo da se pojavi pred federalnim sudom na Severnim Marijanskim ostrvima, američkoj zajednici u zapadnom Pacifiku, gde se očekuje da će se izjasniti krivim po jednoj optužnice po Zakonu o špijunaži za zaveru radi nezakonitog pribavljanja i širenja poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani. Očekuje se da će zahtev za ekstradiciju biti odbačen i da se Asanž neće suočiti sa drugim optužbama.

Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/WIKILEAKS/HANDOUT

Saslušanje se održava na Severnim Marijanskim ostrvima jer je Asanž odbio da se pojavi na kontinentalnom delu SAD, ali i zbog blizine ostrva njegovoj rodnoj Australiji.

Američki tužioci su pristali na kaznu od pet godina zatvora, ali su naveli da će vreme koje je već proveo u britanskom zatvoru biti uračunato. To znači da će verovatno izaći na slobodu nakon izricanja presude.

Potvrdno izjašnjavanje o krivici još uvek mora da odobri sudija, ali se očekuje da će se Asanž vratiti u Australiju nakon izricanja presude.

Džon Šipton, Asanžov otac, rekao je u australijskim medijima da izgleda da će „Džulijan moći da uživa u običnom životu sa svojom porodicom i suprugom Stelom“.

Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/WIKILEAKS/HANDOUT

Zahtev za pomilovanje

Stela Asanž, supruga osnivača „Vikiliksa“ rekla je da će on tražiti pomilovanje od američkog predsednika Džozefa Bajdena.

„Činjenica da postoji potvrdno izjašnjavanje o krivici prema Zakonu o špijunaži u vezi sa pribavljanjem i otkrivanjem informacija nacionalne odbrane, očigledno postoji ozbiljna zabrinutost za novinare i nacionalnu bezbednost uopšte“, rekla je Stela Asanž za Rojters.

„Verovaću kad bude pored mene“

Ona je britanskoj agenciji naglasila da je iza njene porodice „teških nekoliko godina“ i da neće verovati da je Asanž slobodan dok se ponovo ne ujedine. Prema sopstvenim rečima, još je zabrinuta da će nešto poći po zlu.

„Osećam se ushićeno. Takođe sam zabrinuta, znate, jer sam tako navikla na ovo. Svašta je moglo da se desi. Zabrinuta sam dok sporazum ne bude u potpunosti potpisan, brinem, ali izgleda da smo stigli do kraja. Zaista ću verovati kada ga budem imala ispred sebe i kad budem mogla da ga zagrlim. Onda će sve biti stvarnost“, rekla je Stela Asanž.

Ona je potvrdila da nameravaju da pokrenu kampanju prikupljanja sredstava, nakon što je unajmljivanje leta za Asanža iz Velike Britanije do Australije preko Tajlanda i Severnih Marijanskih ostrva koštalo 500.000 dolara.

Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/WIKILEAKS/HANDOUT

„Politika Australije je da će on morati da plati svoj povratni let, tako da je morao da iznajmi let i tako će u osnovi biti u dugovima kada sleti u Kanberu. Pokrenućemo fond za hitne slučajeve da pokušamo da dobijemo ovaj novac kako bismo mogli da vratimo australijskoj vladi za njegov beg u slobodu“, rekla je supruga osnivača „Vikiliksa“.

Par ima dvoje dece, koja su sa majkom u Australiji, ali im još nije rečeno da je njihov otac pušten na slobodu.

Političke igre

Sporazum o priznanju krivice dolazi mesecima nakon što je američki predsednik Džozef Bajden rekao da razmatra zahtev Australije da odustane od pokušaja da procesuira Asanža. On je optužen za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog objavljivanja stotina hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku. Mnogi zagovornici slobode štampe su tvrdili da krivično gorenjenje Asanža predstavlja pretnju slobodi govora.

Stela Asanž Foto: AP Photo/Kin Cheung

Ovaj dogovor sa Asanžom dolazi neposredno pred predsedničke izbore u Americi, i za to postoji više razloga. Pre svega, Bajden je bio pod pritiskom da okonča „slučaj Asanž“ i tako ostvari pozitivan zamah u kampanji. Sa druge strane, imajući u vidu da je Donald Tramp predsednik koji je gonio Asanža, bio je važno da slučaj „osnivača Vikiliksa“ ne dođe ponovo u njegove ruke, ako pobedi na predsedničkim izborima u novembru.

Početak pakla

Nalog za hapšenje Asanža izdat je 2010. zbog dve odvojene optužbe za seksualni napad u Švedskoj. Nakon što je britanski sud presudio da on može biti izručen Švedskoj, Asanž je ušao u ambasadu Ekvadora gde je dobio politički azil. On se plašio da bi, ako bude izručen Švedskoj, mogao biti izručen i Americi.

U ambasadi je ostao skoro sedam godina, a za to vreme su njegovi odnosi sa ekvadorskom vladom postajali sve gori. Ministar spoljnih poslova te zemlje zemlje je 2019. optužio Asanža za nepristojno ponašanje, koje podrazumeva vožnju skejtborda i igranje fudbala u ambasadi, pa čak i maltretiranje i pretnje osoblju ambasade.

Džulijan Asanž Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Švedske vlasti su 2017. odustale od optužbi protiv Asanža, ali je žnalog za hapšenje u Britaniji i dalje bio na snazi. Ekvador je 2019. povukao azil i dozvolio policiji Ujedinjenog Kraljevstva da uđe u ambasadu da ga uhapsi.

Nakon odlaska iz ambasade, Asanž je uhapšen u ime SAD koje su tražile njegovo izručenje. SAD su želele da se suoči sa 18 optužbi, zbog kojih mu je pretila kazna do 175 godina zatvora.

Australijski parlament je u februaru usvojio predlog kojim se pozivaju vlade SAD i Velike Britanije da dozvole Asanžu da se vrati u svoju rodnu zemlju.

Ko je čovek sa poternice

Asanž je rođen 1971. godine u Taunsvilu, u australijskoj državi Kvinslend. Počeo je da se interesuje za kompjutere u mladosti i do ranih 90-ih smatran je jednim od najuspešnijih australijskih hakera.

Sajt „Vikiliks“ osnovao je 2006. godine i na njemu ubrzo počeo da objavljuje seriju poverljivih dokumenata. Tek 2010. godine je Asanž dostigao globalnu slavu, nakon što je objavio seriju dokumenata dostavljenih od strane Čelsi Mening, bivšeg američkog vojnika. Među dosijeima je bio i snimak helikopterskog napada američkih snaga u Bagdadu 2007. godine, u kojem je poginulo 11 ljudi, uključujući dva novinara Rojtersa.

POGLEDAJTE JOŠ:

U novembru 2010. „Vikiliks“ je objavio više od 250.000 američkih diplomatskih depeša.

Asanž je ponovo došao u centar pažnje 2016. kada je „Vikiliks“ objavio mejlove operativaca Demokratske stranke uoči predsedničkih izbora u SAD. Američki tužioci rekli su da su mejlove ukrali ruski obaveštajci i da su deo operacije mešanja u izbore u ime Donalda Trampa.

Asanža su mnogi širom sveta posmatrali kao heroja koji je izneo na videlo dela vojske SAD u Iraku i Avganistanu, ali je i njegova reputacija narušena optužbama za silovanje, koje on poriče.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare