Formiranje 44. vlade Crne Gore ulazi u samu završnicu. Iako je odmah nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora znali da je Milojko Spajić, koji je sada i mandatar za sastav vlade, apsolutni pobednik, imena gubitnika postala su jasna tek tokom prethodnih dana. Pored Demokratske partije socijalista (DPS) čije je loše kotiranje i bilo očekivano, iz ovog izbornog ciklusa kao najveći gubitnici izlaze i Dritan Abazović, aktuelni premijer u tehničkom mandatu i lider pokreta URA, ali i dugogodišnji saborci i lideri koalicije Za budućnost Crne Gore Andrija Mandić i Milan Knežević.

Kada je reč o Abazoviću, trebalo bi napomenuti da je njegov koalicioni partner na parlamentarnim izborima lider Demokrata Aleksa Bečić, iz pregovora sa Spajićem izlazi takođe kao pobednik, i njegovoj stranci će pripasti pozicija predsednika Skupštine, potpredsednik vlade za bezbednost, ministarstvo unutrašnjih poslova, odbrane, turizma i pomorstva, ministarstvo šumarstva i vodoprivrede i održivog razvoja.

Dritan Abazović Foto: GOV.ME/S. Matić

Ipak, za njegovog koalicionih partnera Abazavovića, mesta u novoj vladi nema. Iako je bilo očekivano da to neće smetati Bečiću, čini se da je njegov kolega iz koalicije „Hrabro se broji“ ipak iznenađen.

Svoje nezadovoljstvo krajnjim ishodom počeo je i javno da iskazuje nakon što je postalo jasno da pregovori ulaze u završnu fazu.

Kako je rekao, vladu ne sastavljaju oni koji pregovaraju, već drugi centri moći koji, kako tvrdi, imaju za cilj da se spreči aktivna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

On novinarima nije želio da odgovori na koga misli, već je rekao da ih je pustio da “rade i da dovedu proces do kraja”.

Dritan Abazović Foto: TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ SLUŽBA ZA ODNOSE S JANOVŠĆU

“Nek im je sretno. Dokazi su na sigurnom, i u jednom trenutku javnost će biti upoznata sa svim – pa radili to iz opozicije ili iz vlasti”, rekao je Abazović.

Takođe je u jednoj od svojih izjava rekao da bi voleo da se vlada formira što pre i ponovio da će biti dočekani sa tortom, koju je ranije obećao.

Abazović je ponovio i da što pre bude formirana 44. Vlada Crne Gore, pre će doći do formiranja 45. po redu izvršne vlasti, čiji će njegova Ura biti deo.

Šta je Dritana koštalo?

Ipak, mišljenje mnogih je i da je bilo izvesno da Abazović ne može u vladu. Pre svega zbog toga što je bio ključna figura koja je predvodila izglasavanje nepoverenja vladi Zdravka Krivokapića, u kojoj su ministri bili lideri PES-a – Spajić i aktuelni predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

Dritan Abazović Foto: Vlada Crne Gore

Takođe, bez Abazovićevih nekadašnjih koalicionih partnera izazvalo je i to što je vlada aktuelnog premijera u tehničkom mandatu Abazovića izabrana uz podršku DPS-a.

Ali, uprkos tome što neće biti deo nove vlade, Abazović ne planira da se povuče iz politike.

„Ja sam u politici ostvario sve. U politiku sam ušao da bih dao doprinos da se Crna Gora menja na bolje i bude članica EU i u tom kontekstu želim da dam doprinos”, kazao je odlazeći premijer i dodao da inkluzivnija vlada od 43. nikada neće biti formirana.

ZBCG ispao iz trke u završnici

Ni koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) definitivno neće biti deo vlade. To je potvrdio i Spajić, rekavši da su Knežević i Mandić “pet puta odbili ponudu”.

Milan Knežević i Andrija Mandić Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

“Ne možemo da verujemo u njihovu iskrenost. Oni samo lažno prihvataju ponudu da bi opstruirali proces. Prihvatili su ponudu onoga trenutka kada smo imali većinu”, rekao je lider PES-a.

Pročitajte još:

Kao razlog nemogućnosti dogovora ZBCG navodi veliki broj mandata koji će pripasti Bošnjačkoj stranci, koja je bila koalicioni partner DPS-a.

Sa druge strane PES tvrdi da je ZBCG lažno prihvatila ponudu da bi opstruirala proces.

To je izazvalo oštre reakcije lidera ZBCG koji tvrde da Spajić pokušava da „istisne ZBCG, odnosno autentične predstavnike Srba iz vlade, a da raširenih ruku dočeka stranke koje su do poslednjeg dana vladavine Mila Đukanovića bile uz njega“.

„Pošto se ovih dana ulažu mnogi napori da se brutalno prekroji većinska volja građana, veoma je važno da predsednik Crne Gore, Jakov Milatović, razjasni situaciju vezano za mnoge teme uključujući i dodelu mandata Milojku Spajiću. Naime, kao važan alat u akciji prekrajanja te volje koristi se i priča o proceni iskrenosti koalicije ZBCG i razgovori koji se tiču davanja mandata za sastav nove vlade kod predsednika Crne Gore. Kako se sinoć čulo nakon Glavnog odbora PES-a, koalicija Za budućnost CG ne može u vladu zbog nedostatka iskrenosti: u našu iskrenost se sumnja, a u Mehmeta Zenku, sa liste DPS, ni najmanje. Spajiću se posebno dopada iskrenost Bošnjačke stranke, koja je zaista iskreno i u punom kapacitetu radila da Milo Đukanović pobedi, a da izgubi Jakov Milatović, kao kandidat pobednika izbora od 30. avgusta“, naveo je Mandić.

BONUS VIDEO Da li Crna Gora dobija stabilnu vladu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar