Foto: Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

- Grupa sedam najbogatijih zemalja sveta (G7) istakla je danas da brutalni agresivni rat Rusije predstavlja pretnju celom svetu kršeći fundamentalne norme, pravila i principe međunarodne zajednice.

„Ponovo potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku Ukrajini onoliko dugo koliko je potrebno za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira, saopštili su lideri G7.

G7 je pozvala Kinu da izvrši pritisak na svog strateškog partnera Rusiju da okonča rat protiv Ukrajine.

U zajedničkom saopštenju, lideri G7 su naglasili da ne žele da nanesu štetu Kini i da traže „konstruktivne i stabilne odnose“ sa Pekingom, prepoznajući važnost iskrenog angažovanja i izražavanja zabrinutosti direktno Kini.

Foto: Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

„Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Ohrabrujemo Kinu da podrži sveobuhvatan, pravedan i trajni mir, zasnovan na teritorijalnom integritetu i principima i ciljevima Povelje UN, uključujući direktne razgovore sa Ukrajinom, naveli su lideri G7.

Saradnja sa Kinom je neophodna s obzirom na njenu globalnu ulogu i ekonomsku veličinu, istakli su lideri G7, pozivajući na zajednički rad na izazovima kao što su klimatske promene, biodiverzitet, dugovi i potrebe za finansiranjem ranjivih zemalja, globalni zdravstveni problemi i ekonomska stabilnost.

Foto: Tanjug/Kenny Holston/Pool Photo via AP

Oni su, međutim, izrazili „ozbiljnu zabrinutost“ zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, gde Peking širi svoje vojno prisustvo i preti da će upotrebiti silu kako bi izvršio kontrolu nad Tajvanom.

G7 se ujedinila i u izražavanju zabrinutosti za ljudska prava u Kini, uključujući na Tibetu, u Hongkongu i krajnjem zapadnom regionu Sinđijang, gde je postojanje prinudnog rada višegodišnje pitanje.

Lideri G7 su u saopštenju nastojali i da se suprotstave optužbama da nastoje da spreče uspon Kine kao globalne sile, navodi agencija.

„Naši politički pristupi nisu osmišljeni da naškode Kini, niti nastojimo da osujetimo ekonomski napredak i razvoj Kine“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Lideri G7 pozvali su na „svet bez nuklearnog oružja“, pozivajući Rusiju, Iran, Kinu i Severnu Koreju da prestanu sa nuklearnom eskalacijom i posvete se neširenju nuklearnog oružja, preneo je Rojters.

Lideri G7 su u petak pozvali sve učesnike sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora da „nastave i u potpunosti sprovode neometano funkcionisanje u svom maksimalnom potencijalu onoliko dugo koliko je potrebno“.

Ugovor je ranije ove nedelje produžen za još dva meseca.

BONUS VIDEO Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar