Nišlijka Sofija Mijajlović doživela je pravu dramu tokom godišnjeg odmora u Grčkoj. Umesto da uživa na Pilionu, ona je imala iskustvo koje će pamtiti čitavog života. Ova žena se sa momkom i kumovima uputila u mesto Platanici u Grčkoj, ali ih je umeto očekivanog uživanja u moru i toplom vremenu, dočekalo nezapamčeno nevreme koje ih je pet dana držalo zarobljene u kući u kojoj su odseli.

„Baš smo se radovali ovogodišnjem odmoru, krenuli smo 4. septembra spremni da svim čulima uživamo, obaveze smo stavili na „off“ i jedva čekali da letovanje počne. Međutim, kada smo stigli i taman se smestili, počeo je najpre pljusak, a onda je sve izmaklo kontroli. Kada smo se sledećeg jutra probudili, naša kuća je bila kao usred reke, voda je nadirala sa svih strana. Neprestano je dobijala na snazi i kada je dostigla dubinu od oko metar i po, počela je da nosi sve pred sobom.

Foto:Privatna arhiva

Odnela je desetak vozila, naše se zaglavilo u nekom drvetu, pretrpelo je totalnu štetu, ostalo je tako zakovano. Voda je nosila drveće, ograde, čak je jedan autobus završio u moru, tolika je bila snaga bujice. Strašno je bilo to gledati ali najvažnije je ipak da bar u tom mestu nije bilo ljudskih žrtava“, opisuje Sofija dramatične posledice nevremena kojem je bila svedok.

Nišlije su ubrzo shvatile da je rizično da pokušaju da napuste kuću.

Foto:Privatna arhiva

„Prizemlje je bilo poplavljeno, ostali smo bez struje i vode, to malo hrane delili smo između sebe, bili smo na ivici zaraze. Pikušavali smo da stupimo u kontakt sa nekim iz Srbije i Grčke da zatražimo pomoć oko evakuacije, ali sve je bilo uzalud. Nevreme se smirilo posle dva dana, mi Srbi smo organizovan narod, navikli smo sve i svašta pa smo izašli da pomognemo oko raščišćavanja dvorišta koje je bilo puno mulja i drveća koje je voda nanela“, nastavlja ova Nišlijka.

Foto:Privatna arhiva

Kako dalje priča, evakuisani su petog dana od dolaska u letovalište.

Foto:Privatna arhiva

„Stvarno ne znam šta da kažem ko nam je pomogao da odemo sa tog mesta osim Boga. Šest sati smo proveli u luci čekajući brod, na kraju je došao remorker ali nije mogao da priđe obali zbog olupina. Na kraju su nas do njega prebacili policijski brodići, putovali smo tri i po sata do luke u Pilionu, tu nas je sačekala njihova rečna policija i uzela podatke. Zatim smo prebačeni u hotel u Paraliji, vlasnik agencije nam je to obezbedio, možemo ovde da iskoristimo aranžman do kraja. Očekujemo njegov dolazakda se dogovorimo šta ćemo dalje, ali jedno je izvesno, ovogodišnje „letovanje“ nećemo nikad zaboraviti“, zaključila je Sofija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Podsetimo, grčku je prošle nedelje pogodila oluja „Danijel“, koja je odnela najmanje 14 života. Još nekoliko ljudi se vodi kao nestalo, a veći deo centralne Grčke je pod vodom.

Dramatični prizori zabeleženi su u mnogim delovima, a nevolju su na svojoj koži osetili i srpski turisti koji su se zatekli u ugroženim područjima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar