Foto:Shutterstock

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je danas da je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnela krivičnu prijavu protiv predsednika Crne Gore Jakova Milatovića zbog neprijavljivanja krivičnih dela sa elementima sticanja protivpravne imovinske koristi za koje je, tvrde, saznao u vršenju svoje dužnosti ministra u bivšoj Vladi.

O tome je kažu iz DPS-a javnost obavestio pre tri dana, gostujući u emisiji na RTCG, pišu Vijesti.

„Na osnovu člana 255 stav 1 Zakona o krivičnom postupku Crne Gore, a istovremeno ceneći da postoji osnov sumnje, Demokratska partija socijalista Crne Gore podnela je danas krivičnu prijavu protiv Jakova Milatovića, predsednika Crne Gore“, navedeno je.

Jakov Milatović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Navode da je odgovarajući na pitanje novinarke koje je sadržalo navode: ”… nisu ispunjena očekivanja, ljudi kritikuju i dalje partijsko zapošljavanje i kadriranje po rođačkim vezama, ljude koji ne ispunjavaju kriterijume, itd…” izjavio sledeće:

„Zamislite onda Vi nakon svega, a sve je tačno. Sve je to tačno… Ja želim da se proces tkz. partijskog zapošljavanja svede na neki pristojan minimum…”. Ovim je Milatović potvrdio da je svesno propustio da nadležne organe obavesti da su učinjena krivična dela od strane drugih službenih lica, iako je kao ministar u Vladi Crne Gore bio u obavezi da to učini. Milatović je svojom izjavom potvrdio da je svedočio krivičnim delima koje nije prijavljivao, nego sada naknadno konstatuje kako su ona počinjena“, kažu iz DPS-a.

DPS, Demokratska partija socijalista Crne Gore, logo
Foto: Promo

U krivičnoj prijavi se navodi, dodaju iz DPS-a, da je on takvim činjenjem umišljajno omogućio izvršiocima tih dela da ostanu van domašaja organa gonjena – čime je izvršio krivično delo neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca iz člana 386. stav 2 Krivičnog zakona Crne Gore.

„S tim u vezi, a u nameri da građani Crne Gore dobiju odgovor na tvrdnje koje su javno iznete, kao podnosioci ove prijave, predložili smo da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici provede radnje iz svoje nadležnosti u pravcu utvrđivanja materijalne istine“, piše u sasopštenju.

Pročitajte još...

Naveli su da su u prijavi predložili da Milatović bude saslušan u svojstvu osumnjičenog, kako bi se izjasnio ko su lica koja su izvršila krivična dela u vršenju svojih funkcija, i time omogućila nezakonita zapošljavanja trećih lica.

„Podsećamo da je i sam Milatović u svojim javnim nastupima podsticao javna zapošljavanja, i da je 20.04.2023. godine javno izjavio: ‘Nije realno očekivati nakon 30 godina vlasti u Podgorici da promenite samo četiri čoveka u Glavnom gradu, promeniće se mnogi, biće partijskih zapošljavanja’, što su mnogi mediji preneli“, zaključili su.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar