Bivši predsednik SAD Donald Tramp već je upozorio Ameriku da bi njegov drugi mandat mogao da bude turbulentniji od prvog. Njegov nedavni trijumf tokom predizbora u Republikanskoj stranci neverovatan je za mnoge, imajući u vidu da je optužen za pokušaj krađe izbora 2020. godine, kao i u nizu krivičnih i parničnih procesa. Sve to pokazuje da će predstojeći izbori biti jedni od najvažnijih u američkoj istoriji. Trampov uspeh je šok za one koji se još uvek oporavljaju od njegovog nestabilnog liderstva i afiniteta prema autokratiji, a analitičari ga već nazivaju "najgorim kandidatom kog je Amerika imala".

Razlog zašto se Tramp toliko razlikuje od tradicionalnog kandidata jeste taj što njegova kampanja ne obiluje optimizmom za budućnost ili političkim idejama za okupljanje nacije, već potpuno suprotno.

Iskrivljena slika zemlje

On prikazuje Ameriku kao distopijsku, propalu državu preplavljenu bezakonjem. Zaklinje se na osvetu političkim neprijateljima i predstavlja se kao moćnik, mešajući svoje lične političke interese sa interesima nacije.

Kako navodi „CNN“, Trampov govor za „super utorak“ na imanju Mar-a-Lago na Floridi, bio je prepun drskih laži, sa još sumornijom vizijom od one u njegovom inauguracionom govoru 2017.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Za Trampa, Amerika nije „sjajna država“ Ronalda Regana, već „banana država“. „Mi smo nacija u opadanju“, rekao je Tramp u Nju Hempširu, govoreći da je Amerika opterećena rastućom inflacijom, nestašicom energije, gradovima punim droge, nekontrolisanim kriminalom imigranata, a čak je pomenuo i prljave, pretrpane aerodrome.

„Mi smo nacija koja je izgubila samopouzdanje, volju i snagu. Mi smo nacija koja je izgubila svoj put. 2024. je naša poslednja bitka. Proteraćemo ratne huškače iz naše vlasti – proteraćemo globaliste, proteraćemo marksiste, komuniste i fašiste. Uništićemo lažne medije. Ponovo ćemo biti slobodna zemlja“, obećao je Tramp.

Mnogi smatraju da je ovo primamljiva poruka mnogim republikancima, nakon četvrt veka rastućeg razočaranja u saveznu vladu koja je predsedavala finansijskim krizama, bekstvu radnika u inostranstvo i pandemiji koja je dodatno uzdrmala poverenje u institucije. Tramp je produbio nacionalnu otuđenost tako što je uspešno ubedio milione birača da su izbori 2020. pokradeni i da je Bajdenova pobeda nelegitimna. To što se suočava sa optužbama za krivična dela, iskoristio je kako bi sebe predstavio kao progonjenog političkog disidenta.

Džo Bajden Foto:REUTERS/Evelyn Hockstein

Izborna trka

Tramp (77) će se najverovatnije suočiti sa 81-godišnjim aktuelnim predsednikom Amerike koji je, prema konvencionalnim standardima, imao uspešan mandat. Nakon što je Tramp demoralisao američke saveznike, Bajden je ponovo oživeo Ameriku u NATO-u i odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu.

Ipak, šanse bivšeg predsednika da ponovo dođe na vlast su značajne, pošto je Bajdenu opala popularnost jer visoke cene namirnica i stanarina izazivaju sve veći bes stanovnika. Tramp koristi neuspeh svog naslednika da reši graničnu krizu, kako bi izazvao strahove od invazije migranata, a Bajdenovo uočljivo starenje pokazuje da su mnogi glasači skeptični oko toga da li je on sposoban za drugi mandat, koji će se završiti kada bude imao 86 godina.

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Steve Helbe

Zbog Trampovog ekstremizma, Bajden svoju kampanju usmerava na upozorenje da njegov prethodnik nije samo pretnja demokratiji, već nešto što je može ugušiti. Stoga, on pokušava da podseti Amerikance na haos i podele koji su bile karakteristične tokom Trampove vladavine.

Ovaj pristup je funkcionisao 2020. godine kada je Bajden „izbacio“ Trampa iz Bele kuće.

Opasan drugi mandat

Strahovi da je Tramp pretnja po demokratske institucije i vladavinu prava nisu neosnovani. Bivši predsednik tačno je rekao šta bi uradio dođe do njegovog povratka u Belu kuću.

On je pozvao na ukidanje Ustava. Želi da Vrhovni sud dodeli nekontrolisanu moć Predsedništvu, koju planira da iskoristi u ličnu korist, kako bi se izborio sa svojim neprijateljima. Obavezuje se da će uništiti državnu službu u vladinim resorima, a Ministarstvo pravde koristiće u lične svrhe. Mnogi Trampovi bivši zvaničnici strahuju da bi se Amerika pod njegovim vođstvom povukla iz NATO-a i stala na stranu Putina.

Tramp ističe da imigranti bez dokumenata „truju krv“ zemlji i obećava masovne deportacije i logore, a svoje protivnike naziva „štetočinama“. Svoje pristalice je upozorio pristalice da će, ukoliko ne pobedi u novembru, „ostati bez države“.

Uprkos njegovim pobedama u ključnim državama, bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, nadmašila je Trampa u prigradskim oblastima gde uglavnom žive visoko obrazovani republikanski glasači. To je važan podatak, jer su to oblasti koje će biti odlučujuće na izborima i Bajden mora da ubedi mnoge glasače da izaberu njega umesto Trampa.

Ali, i aktuelni predsednik ima svoje slabosti. Na nedavnim predizborima u Mičigenu, arapsko-američki birači pobunili su se zbog njegovog odnosa prema ratu u Gazi. Tu je i nezavisni kandidat Robert F. Kenedi Džunior, koji bi dodatno mogao da utiče na Bajdenovu popularnost u ključnim državama.

BONUS VIDEO Milan Krstić: Tramp je izgubio izbore zbog kovida, Amerikanci sada smatraju da bi bolje vodio ekonomiju od Bajdena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare