Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Mahmoud Fareed / Zuma Press / JALAA MAREY / AFP / Profimedia

Možda će doći do pomaka u sukobu na Bliskom istoku u narednim satima ili nekoliko dana. Ali to se ne čini verovatnim iz retorike koji smo čuli od muškaraca koji vode rat i diplomatiju u ovom sukobu.

Entoni Blinken, američki državni sekretar, proveo je petak u Izraelu na sastanku sa izraelskim rukovodstvom, a subotu u Jordanu sa arapskim liderima. Blinken se u nedelju sastao sa palestinskim vlastima na Zapadnoj obali. On je tamo poručio da Palestinska uprava treba da igra centralnu ulogu u budućnosti pojasa Gaze.

Zavlačio je najtežu diplomatsku iglu: održavajući punu podršku pravu Izraela da se brani, dok je demonstrirao svetu da je Amerika sposobna da utiče na događaje kako bi okončala stradanje civila.

Izraelski ciljevi su jasni i možda ih je najsažetije sažeo ministar rata Beni Ganc u petak, prenosi Skaj njuz.

„Sve što se trenutno dešava u Gazi s pravom je povezano sa razbijanjem Hamasa i oslobađanjem talaca. Sve ostalo su samo detalji“.

Te „detalje“ izneo je jordanski ministar spoljnih poslova zajedno sa Blinkenom u Jordanu.

On je podsetio svet da je u poslednje četiri nedelje u Gazi umrlo 3.700 dece. To je više, rekao je on, nego sva deca ubijena u svim sukobima na globalnom nivou od 2019. godine.

On je dodao da će situacija u Gazi stvoriti „more mržnje koje će definisati generacije koje dolaze“.

To je duboka dugoročna briga. Šteta je možda već učinjena – mržnja posejana kroz događaje koje su generisali protagonisti sa obe strane – ali obim uticaja zavisi, odmah, od sposobnosti da se zaustavi krvoproliće u Gazi.

Foto:profimedia.rs

Koja je razlika između prekida vatre i humanitarne pauze?

Arapske nacije i generalni sekretar Ujedinjenih nacija pozivaju na hitan prekid vatre.

Amerikanci, Britanci i mnoge druge zapadne nacije biraju drugačiji jezik – humanitarna pauza.

Koja je razlika? Prekid vatre je političke prirode, pružajući parametre koji omogućavaju pregovore. Nema šanse da je Izrael ni blizu pregovora sa bilo kim u Gazi. Čak i za taoce, oni su jasni: bezuslovno oslobađanje sada.

Humanitarna pauza je, kao što samo ime kaže, humanitarna, a ne politička. Njegov jedinstveni cilj je da obezbedi prostor za ulazak pomoći i izlazak civila.

Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/AYAL MARGOLIN

Izrael veruje da će pomoć biti prosleđena Hamasu

Pa šta je problem? Pa, Izrael ne veruje da pomoć (uključujući gorivo za bolnice) neće biti prosleđena Hamasu u ratne svrhe.

Američki specijalni izaslanik za krizu Dejvid Saterfild rekao je ovog vikenda da nije video pokušaje Hamasa da ometa ili uzme pošiljke pomoći namenjene civilima iz nekoliko kamiona dozvoljenih prošle nedelje.

PROČITAJTE JOŠ;

Ali to do sada nije podstaklo Izrael da promeni kurs. Postavlja se pitanje: koliki uticaj zaista Bajdenova Amerika ima na saveznika koji se promenio nakon napada 7. oktobra?

Gorivo u Gazi će trajati samo nekoliko dana

Šta je u pitanju? Mnogo izvan kolosalnog broja poginulih civila (i trajnog uticaja koji će imati), evo nekoliko brojeva koje je ovaj vikend preneo visoki zvaničnik UN.

U Gazi je ostalo oko 160.000 litara goriva. To će trajati nekoliko dana. Posle toga se gase bolnički agregati, gasi se kanalizacija, gase se svetla.

U Gazi trenutno ima oko 9.000 pacijenata obolelih od raka. Ima 1.000 pacijenata na dijalizi, 50.000 trudnica.

U Gazi se svakog meseca porodi oko 5.000 žena; to je oko 160 beba koje se svakodnevno rađaju u bolnicama pod bombardovanjem koje bi uskoro mogle da ostanu bez struje.

Ovo su „detalji“ dok Izrael odgovara na jedini način na koji kaže da može na svoj najmračniji dan pre tačno mesec dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar