Foto: Savo Prelević/Vijesti.me, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Rekonstrukcija postojeće Vlade Crne Gore je definitivno dogovorena, ali još nije sasvim sigurno da li će biti u julu ili nešto kasnije, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Sastanak lidera partija većine, na kojem je razgovarano o tome, održan je pre desetak dana. Tri izvora “Vijesti” kažu da su shvatili iz razgovora s koalicionim partnerima da bi to moglo biti već u utorak. Međutim, izvor iz vrha Pokreta Evropa sad (PES) rekao je da odluka o tačnom datumu još nije doneta i da nije sasvim sigurno da će se rekonstrukcija desiti u julu.

Rekonstrukcija Vlade, ulaskom konstituenata nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) u nju – Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP) – predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i nove Vlade krajem oktobra prošle godine. Predviđeno je da se rekonstrukcija desi najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025, što znači do kraja ove godine.

Foto: skupstina.me

U prilog sagovornicima iz vladajuće koalicije koji misle da rekonstrukcija možda neće biti u julu, ide i navodno želja premijera Milojka Spajića da dodatno pokuša da u rekonstruisanu Vladu uđe i Bošnjačka stranka (BS). Ulasku BS-a u Vladu ranije se usprotivio DNP, a Demokrate su im postavile uslov da raskinu koaliciju s Demokratskom partijom socijalista u Bijelom Polju i da se formira u toj opštini vlast s većinom s državnog nivoa, a morao bi se promeniti koalicioni sporazum, što bi odužilo celi proces.

Osim toga premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, putuje u sredu (24. jula) u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara, a vraća se 29. jula, piše u platformi koju je juče usvojila Vlada.

Ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sednica Skupštine.

Prema Poslovniku Skupštine, podnosilac zahteva za vanredno zasedanje ne može zahtevati sednicu u vremenu kraćem od 15 dana od podnošenja zahteva, a za dnevni red sednice može predložiti samo predloge akata čiji je predlagač. U redovnom zasedanju koje se završava 31. jula, šef parlamenta na osnovu dogovora na Kolegijumu predsednika, može zakazati sednicu u roku kraćem od sedam dana, a dnevni red može predložiti na sednici.

Milojko Spajić Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

U pripremi rekonstrukcije Vlade pokazalo se da postoji i nekoliko proceduralnih pitanja, među kojima je i način zamene ministara čiji se resori razdvajaju. Izvori “Vijesti” navode da je jedan način da ministri čija se ministarstva razdvajaju i koji ostaju u Vladi daju ostavke ili razreše funkcije pa ponovo izaberu, a drugi da se samo izaberu ministri novoosnovanih ministarstava.

Drugo pitanje je da li rekonstrukcija treba da bude u okviru tačke “izbori i imenovanja” ili da bude posebna tačka dnevnog reda.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana. Nakon rekonstrukcije, NSD-u prema koalicionom sporazumu, treba da pripadne Ministarstvo prosvete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP-u mesto potpredsednika i ministra saobraćaja. ZBCG trenutno podržava Vladu bez učešća u njoj.

Koalicija ZBCG pokrenula je pitanje rekonstrukcije odmah krajem prošle godine, poručujući da bi taj postupak trebalo da usledi nakon novogodišnjih praznika, nekoliko meseci posje toga ili u prvoj polovini 2024. godine. Spajić je to odložio do dobijanja Izveštaja o procjeni ispunjenosti privremenih merila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) u junu.

Andrija Mandić, Moleban za srpski narod počeo je danas u Hramu Svetog Save Foto:Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Predsednik Skupštine i lider NSD Andrija Mandić je u intervjuu za beogradsku Politiku u subotu rekao da će se rekonstrukcija Vlade desiti vrlo brzo, već krajem jula.

Prethodno je 9. jula, gostujući na TV Adria, poručio “da rekonstrukcija može da se desi sledeće sedmice, a svakako do kraja jula”.

“Potpisali smo koalicioni ugovor koji predviđa rekonstrukciju vlade. Napravili smo dogovor koji nije bio logičan kada se potpisao, jer drugi po snazi politički subjekt nije dobio priliku da bude u vlasti. Mi smo kao parlamentarna većina uradili mnogo toga, uradili smo mnoge stvari zbog koji nas u Briselu i u EU hvale. Dobili smo pozitivan IBAR i mislimo da je sad trenutak da koalicija ‘Za budućnost Crne Gore’ uđe u vlast”, rekao je on.

Poručio je da žele da “snažno uđu u Vladu” i da naprave nove reforme. Naglasio je da bi bilo dobro da se Vlada proširi i na Bošnjačku stranku.

Zapadni partneri nisu gledali blagonaklono na to što će “proruske i prosrpske” partije postati deo Vlade u državi članici NATO-a. IZ SAD su nekoliko puta poručili da im bivši DF nije partner.

Predstavnici koalicionih partnera, uključujući i NSD i DNP, prisustvovali su jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojem je Spajić sa saradnicima predstavio nacrt Fiskalne strategije i deo programa Evropa sad 2. Oni su najavili “apsolutnu” podršku Spajićevom programu u parlamentu.

Spajić neće prisustvovati premijerskom satu 26. jula

Premijer Milojko Spajić neće prisustvovati premijerskom satu koji je zakazan za 26. jul, jer će tada biti u Parizu.

On je otkazao premijerski sat koji je bio zakazan za 29. jun i tražio od Skupštine njegovo odlaganje za 1. jul. Međutim, održavanje premijerskog sata sprečila je opozicija, zbog, kako su naveli, odnosa premijera prema parlamentu.

Novi premijerski sat zakazan je za danas.

POGLEDAJTE JOŠ:

U platformi koju je juče usvojila Vlada, navedeno je da će Spajić otputovati 24. jula u Pariz gde će prisustvovati otvaranju Olimpijskih igara i da će tamo boraviti do 29. jula.

U delegaciji, koju će predvoditi Spajić, biće i šef njegovog kabineta Branko Krvavac, zatim potpredsednik Vlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić i državni sekretar u Ministarstvu sporta i mladih Vladimir Obradović.

“Troškove crnogorske delegacije tokom navedene posete snosiće Crnogorski olimpijski komitet”, piše u platformi.

U Pariz će na otvaranje OI ići i predsednik države Jakov Milatović. Do sada nije bila praksa da na ovu svečanost idu i predsednik i premijer.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar