Francuska koronavirus Pariz
Koronavirus u Francuskoj Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Usred novogodišnjih praznika mnoge svetske zemlje suočavaju se sa rastom broja zaraženih zbog pojave novog omikron soja koronavirusa i usporene vakcinacije buster dozama. Najkritičnija situacija je u Francuskoj i Velikoj Britaniji koje beleže više od 100.000 novozaraženih.

Francuska se tako suočava sa najvećim brojem novozaraženih od marta 2020. godine.

Pročitajte još:

Sa više od stotinu hiljada zaraženih dnevno, zemlja je dostigla prag bez presedana, a vlada bi na posebnoj sednici u ponedeljak trebalo da razmatra nove mere.

Potparol francuske vlade Gabrijel Atal izjavio je ranije ove nedelje da se očekuje „veliki talas“ novog soja koronavirusa i najavio mogućnost dodatnih mera protiv epidemije.

Vlasti su pozvale na ograničeno kretanje građana za Božić i Novu godinu, dok su u Parizu otkazani vatromet i koncert za doček Nove godine u aveniji Jelisejskih polja.

U Londonu svaka dvadeseta osoba ima koronu

Velika Britanija, suočena sa strelovitim skokom zaraza omikron sojem virusa, u petak je zabeležila više od 122.000 novozaraženih, što je novi rekord od početka pandemije.

Takođe je zabeležena 1.171 hospitalizacija i 137 smrtih slučajeva, što ukazuje na ubrzanje ovog praćenog pokazatelja, koji je do sada ostajao vrlo malo promenjen.

Za sada su Vels, Severna Irska i Škotska objavili jačanje restrikcija posle Božića. U Engleskoj vlada Borisa Džonsona čeka i oslanja se na studije koje pokazuju da je rizik od hospitalizacije slabiji za omikron soj virusa u odnosu na do sada dominantni delta soj.

Boris Dzonson Boris Johnson
Boris Džonson Foto:Tanjug/Adrian Dennis/Pool via AP

Vlasti strahuju da uprkos manjem riziku od težeg oblika bolesti broj slučajeva može da bude toliko visok da to dovede do nepremostivog pritiska na bolnički sistem.

Pozdravljajući ove studije kao zračak nade za Božić, direktorka britanske agencije za zdravstvenu bezbednost Dženi Haris objasnila je da vlasti pri donošenju odluka paze na uticaj epidemije na bolnice ali takođe i na društvo u celosti, odnosno na radnu snagu.

U Londonu je, prema procenama, jedna od 20 osoba obolela od koronavirusa pre nedelju dana. Brojni sektori su pogođeni punom snagom što dovodi do zatvaranja firmi i otkazivanja prevoznika.

Italija zabranila proslavu Nove godine

Italija je pooštrila protivepidemijske mere kako bi suzbila porast zaraženih korona virusom, uključujući i zabranu svih novogodišnjih proslava. Dok dnevne zaraze dostižu rekordni nivo, ministar zdravstva rekao je da će nošenje maski ponovno biti obavezno i na otvorenom.

Ministar zdravstva Roberto Speranza rekao je da će nošenje maski ponovno biti obavezno napolju i naredio građanima da koriste maske Ffp2 u javnom privozu i na javnim mestima, poput pozorišta, bioskopa i sportskih događaja, jer pružaju veću zaštitu.

Italija koronavirus
Koronavirus u Italiji Foto:EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Koncerti i događaji na otvorenom zabranjeni su do 31. januara, a klubovi će zatvoriti vrata do toga datuma kako bi se sprečila masovna druženja tokom prazničnog perioda.

Vlada će smanjiti vreme i čekanja za treću dozu nakon primanja druge doze s pet meseci na četiri.

Ministri su dogovorili i smanjenje važenja kovid zdravstvenih potvrda, koje su bile potrebne da bi se pristupilo mnogim mestima i uslugama, uzevši u obzir da efikasnost vakcina slabi s vremenom.

Tako će od 1. februara potvrde posle vakcinacije ili preleđane bolesti važiti šest meseci, umesto dosadašnjih devet.

BONUS VIDEO: Bauk Omikrona nad Evropom – gosti Danica Ilić i Marija Mihailović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar