Albina Yevko Foto:Devon & Cornwall Police / SWNS / SWNS / Profimedia

Ukrajinska devojčica koja je umrla nakon što je pronađena onesvešćena na plaži u Devonu u Velikoj Britaniji imala je "lokalne prijatelje", počela je da govori engleski i volela je život u Britaniji, otkrio je porodični prijatelj.

Albina Jevko (14) živela je sa porodicom domaćinom i svojom majkom u Dolišu nakon što je pobegla iz svog rodnog grada Krivog Riha u Ukrajini nakon ruske invazije pre godinu dana.

Ali tinejdžerka, koja je pohađala lokalnu školu, pronađena je na plaži u subotu uveče nakon što je prijavljen nestanak. Albina je avionom prebačena u bolnicu u Ekseteru, ali je kasnije umrla. Njena smrt se tretira kao neobjašnjiva.

Porodični prijatelj iz Ukrajine rekao je: „Albina i njena majka Ina pobegle su u Veliku Britaniju skoro čim je počeo rat. Svi smo tako šokirani vestima iz Velike Britanije. S njima je u Britaniji sve bilo dobro. Znam da je Albina počela da govori engleski, ne previše samouvereno, ali ga je dobro razumela posle godinu dana. Išla je u lokalnu školu“.

Govoreći iz Albininog rodnog grada Krivog Riha, prijatelj je rekao: „Znam da su se oboje navikli na život u Britaniji i voleli ga. Albina je stekla neke lokalne prijatelje. Videla sam jednu devojku na slici sa porodicom koja ih je ugostila u Velikoj Britaniji….pa sam bio srećan zbog Albine“.

U Ukrajini pre rata, tragična devojčica je bila dobra u školi.

„Išla je u muzičku školu i svirala klavir. Ne mogu da kažem da li je diplomirala, ali je definitivno svirala klavir. Bila je tako ljubazna i uvek nasmejana“, dodao je prijatelj.

Ranije je njena majka Inna Jevko rekla u saopštenju policije Devona i Kornvola: „Ja i moja porodica smo slomljeni što smo izgubili našu prelepu Albinu. Ništa je nikada ne može zameniti u našim srcima. Tražimo da se poštuje naša privatnost u ovom neverovatno bolnom trenutku“.

Policija je pozvana kada je u subotu uveče prijavljen nestanak tinejdžerke. Pretresi policijskog helikoptera i obalske straže pratili su Albinu do plaže u gradu gde je pronađena bez svesti. Kasnije je umrla u bolnici Rojal Devon i Ekseter.

Policajci su rekli da nastavljaju da istražuju okolnosti oko njene smrti, ali to nije tretirano kao sumnjivo.

Sem Benks, direktor na Davlish koledžu, gde je Albina bila učenica 9. godine, odao je počast tinejdžerki.

Rekao je: „Svi u našoj školskoj zajednici su bili razoreni kada su saznali za tragičnu smrt Albine. Naše misli su trenutno sa Albininom porodicom i najmilijima i izrazili smo im najdublje saučešće i nudimo podršku“.

„Želeli bismo da poštujemo i ponovimo zahtev porodice da se poštuje njihova privatnost u ovom neverovatno bolnom trenutku“.

Zajednica je izrazila šok zbog njenog otkrića.

Viktorija Zviholska (38) čistačica je rekla da je stigla u Doliš iz Ukrajine u maju prošle godine i postala bliska prijateljica sa porodicom.

Rekla je: „Želim da odam počast ćerki mog prijatelja iz Ukrajine. Ona nije bila samo mlada, već i veoma bistra, pametna, zanimljiva, volela je da crta. Bila je dobra osoba. Ne mogu da verujem da joj se ovo može dogoditi“.

„Poznajem ovu porodicu od maja prošle godine. Upoznali smo se ovde. Imali su sreću da žive sa svojim domaćinom. Sviđala im se Engleska. Ina je specijalista za IT industriju. Imala je posao. Albina se radovala novoj školi“.

Ostali članovi lokalne zajednice takođe su nastavili da odaju počast.

Jedan meštanin, radnik Crvenog krsta, rekao je: „Srce ti se slama s obzirom na sve kroz šta je njena porodica prošla. Koliko jedna osoba mora da prođe. Kao zajednica, svi smo neverovatno tužni“.

BONUS VIDEO: Masovna pucnjava na Univerzitetu Mičigen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar