Austrija koronavirus Foto:EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Dve države u kojima živi najveći deo srpske dijaspore, Nemačka i Austrija najavile su ukidanje svih mera uvedenih radi zaštite od širenja pandemije koronavirusa. Do tada će ove države proći kroz međufaze, tokom kojih će na snazi ostati određena pravila.

Prva je potpuno ukidanje mera najavila Austrija, koja između ostalog i prva evropska zemlja koja je uvela obaveznu vakcinaciju, čije se ukidanje takođe razmatra.

Pročitajte još:

Najpre će 19. februara, biti relaksirane mere koje se tiču pravila za ulazak u restorane, sportske hale i ostale manifestacije. Planirano je da, iako do skoro nisu mogli ni van kuće, nevakcinisanima koji imaju negativan PCR ili antigenski test od navedenog datuma bude dozvoljen pristup kafićima, restoranima, hotelima, koncertima i utakmicama. To praktično znači prelazak sa 2G, prema kojem su neometano mogli da vrše svakodnevne aktiv-noti samo oni koji su vakcinisani ili preležali koronavirus na 3G pravilo, prema kojem se to omogućava i onima koji poseduju negativan test na koronavirus

Potpuno ukidanje u martu

Ali tu nije kraj popuštanju mera. Konačno i potpuno ukidanje mera uslediće desetak dana kasnije – petog marta.

Od tog datuma, u ovoj državi biće ukinute sve mere uvedene zbog koronavirusa. Na snazi će ostati samo mera nošenja maski i to na određenim mestima, u javnom prevozu i u supermarketima.

Austrija koronavirus
Koronavirus u Austriji Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Austrijski ministar zdravlja Volfgang Mukštajn rekao je da više neće biti nikakvih propisa niti zelenih pasoša, a da su se vlasti na ovakav korak odlučile, jer se uprkos porastu broja zaraženih ne povećava pritisak na odeljenja intenzivne nege u bolnicama.

„Relevantan broj je onaj na odeljenjima intenzivne nege, a u njima je situacija stabilna“, rekao je Mukštajn.

Ipak, ono pojedine zdravstvene radnike zabrinjava činjenica da će nakon najavljenog proglašavanja „dana slobode“, biti ukinute i mere koje su zaslužne za dobro stanje u bolnicama.

Jedna od tih mera je ona prema kojoj oni koji nemaju simptome neće morati u karantin, što znači da će se zarazni slobodno šetati ulicama.

Mere ukida i Nemačka

Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Još jedna država u kojoj živi srpska dijaspora namerava da potpuno ukine mere. Naime, nemački kancelar Olaf Šolc i pokrajinski kancelari objavili su u sredu da ova država ukida skoro sva ograničenja protiv pandemije do 20 marta.

„Sada možemo s više optimizma da gledamo u budućnost, nego što smo to mogli poslednjih nekoliko sedmica. Mislim da smo nakon duge dve godine zaslužili da stvari krenu nabolje i čini se da se upravo to i događa“, izjavio je Šolc.

Nemački kancelar predstavio je i plan relaksiranja koji obuhvata tri faze.

U prvoj fazi, koja bi trebala usledi u narednim danima, ublažavaju se mere za vakcinisane i one koji su preboleli virus, a koje se tiču društvenih okupljanja .

Isto tako u ovoj prvoj fazi biće biti ukinuta i ograničenja ulaska u maloprodajne objekte.

U ovoj fazi će na snazi ostati obavezno nošenje maksi u prodavnicama, javnom prevozu kao i svim zatvorenim javnim objektima.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Zatim u drugoj fazi, koja počinje nakon 4. marta u ugostiteljskim objektima i hotelima trebalo bi da bude uvedeno tzv. 3G pravilo, prema kojem je ulaz dozvoljen onima koji su vakcinisani, preboleli virus ili su negativni na testu.

Do sada su u ugostiteljske objekte mogli da uđu samo oni koji su vakcinisani ili preboleli koronavirus, a u većini saveznih pokrajina dodatno bio potreban i dodatni negativni test ili potvrda o trećoj dozi vakcine.

U trećoj, finalnoj fazi koja počinje 20. marta trebalo bi da budu ukinute sve preostale „dalekosežne mere zaštite“, s izuzetkom nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Ipak, Šolc je podsetio njegova vlada ostaje pri tome da bi trebalo uvesti obaveznu vakcinaciju.

„Obavezna vakcinacija je mera koja je potrebna za iduću jesen i zimu“, zaključio je Šolc.

BONUS VIDEO: Korona različitosti Austrija VS Rep. Irska

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar