Marin Le Pen, izbori u Francuskoj Foto: AP Photo/Thibault Camus

Desničarska koalicija Nacionalno okupljanje (RN) osvojila je 33 odsto glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, što samo po sebi jeste istorijski rezultat. Levičarski savez Novi narodni front (NFP) je na drugom mestu sa 28 odsto, dok je centristički blok predsednika Emanuela Makrona na trećem mestu sa 21 odsto. Iako desnica slavi veliku pobedu, istina je da će tek u drugom krugu biti poznat pobednik izbora, imajući u vidu da RN želi apsolutnu većinu, kako bi mogla da oformi vladu bez partnera, a to zasad nema.

Vanredni izbori u Francuskoj

Da bi osvojio jedno od 577 mesta u nacionalnoj skupštini u prvom krugu, kandidat mora da dobije više od 50 odsto glasova, što predstavlja najmanje 25 odsto registrovanih birača.

Ovo se dešava samo retko, iako je zbog velike izlaznosti na izborima 2024. broj kandidata koji su pobedili u prvom krugu naglo porastao na 80.

Marin Le Pen, izbori u Francuskoj Foto: AP Photo/Thibault Camus

Ako nijedan kandidat u izbornoj jedinici to ne postigne, u drugi krug prolaze dva najbolja, plus bilo ko drugi koji je sakupio najmanje 12,5 odsto glasova od ukupno registrovanih birača. U tom krugu se bira onaj kandidat koji dobije najviše glasova.

Kako to obično funkcioniše?

Dvokružni sistem je veoma nesrazmeran i veštački podstiče veće partije. Na primer, sa izlaznošću od 65 odsto, prepreka od 12,5 odsto znači da bi stranke morale da obezbede podršku skoro 20 odsto birača sa pravom glasa da bi se plasirale u drugi krug.

Na nedavnim parlamentarnim izborima, izlaznost je bila znatno niža od toga, što znači da su u skoro svakoj izbornoj jedinici samo dva kandidata prošla u drugi krug, a broj trostrukih ili četvorostrukih izbora bio je veoma nizak.

Marine Le Pen Francuska izbori Foto:Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Šta je drugačije na ovim izborima?

Kombinacija najveće izlaznosti od 1980-ih i manjeg broja kandidata iz samo tri glavna tabora (levo, centralno i krajnje desno) – znači da će drugi krug glasanja 2024. imati rekordan broj „trouglastih“ takmičenja.

U teoriji, trostruko ili četvorostruko nadmetanje bi trebalo da ide u korist stranke sa najvećim udelom glasova u prvom krugu, što je na ovim izborima uglavnom RN, jer su glasovi opozicije podeljeni.

Izbori u Francuskoj Foto: AP Photo/Thibault Camus

Taktičke igre i blokada desnice

Obzirom na to da postoji mogućnost trostrukog nadmetanja u mnogim izbornim jedinicama, pitanje je kako će partije odgovoriti. Lideri levičarskog bloka izrazili su spremnost da povuku svoje kandidate ukoliko se nađu na trećem mestu i pozovu svoje birače da glasaju za Makronov blok, kako bi se izbegla pobeda ekstremne desnice.

Francuski predsednik Emanuel Makron je odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, pozvao birače da blokiraju krajnju desnicu u odlučujućem drugom krugu izbora koji će se održati 7. jula.

Emanuel Makron Francuska izbori Foto:Tanjug/Yara Nardi, Pool via AP

„Suočeni sa Nacionalnim okupljanjem, došlo je vreme za širok, jasno demokratski i republikanski savez za drugi krug“, poručio je Makron u saopštenju. On je istakao i da velika izlaznost u prvom krugu govori o „važnosti ovog glasanja za sve naše sunarodnike i želji da se razjasni politička situacija“.

Le Penova i Bardela žele apsolutnu većinu

Liderka ekstremne desnice u Francuskoj Marin Le Pen izjavila je posle prvih rezultata izlaznih anketa prvog kruga parlamentarnih izbora da je blok predsednika Emanuela Makrona „praktično izbrisan“.

Le Penova je pozvala Francuze da Nacionalnom okupljanju daju „apsolutnu većinu“ u parlamentu od 577 mesta.

POGLEDAJTE JOŠ:

Žordan Bardela, predsednik RN i kandidat tog bloka za premijera, rekao je da će biti premijer samo u slučaju da desnica osvoji apsolutnu većinu. On je istakao da ne želi da pravi koalicije, niti da formira manjinsku vladu.

On je objasnio da, u slučaju da RN ne osvoji apsolutnu većinu, ni on neće imati slobodu da doprinosi „svakodnevnom životu francuskih građana“, a smatra da je to potrebno.

Stoga, desnica, levica i centristi imaju još nedelju dana da ubede birače. Tek u nedelju 7. jula će biti poznato da li Francuska dobija prvu desničarsku vladu.

BONUS VIDEO TV Nova u Parizu: Kako je protekao prvi krug parlamentarnih izbora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare