Eksplozija u Sevastopolju Foto: REUTERS/Stringer

Treću noć u nizu je napadnut lučki grad Sevastopolj na anektiranom ukrajinskom poluostrvu Krim.

Taj grad i obližnju Balaklavu su rano jutros napale desetine dronova. Čelnik Sevastopolja kojeg su postavili Rusi, Mihail Razvožajev, objavio je da je došlo do delimičnih nestanaka struje, a krhotine su pogodile trafostanicu Sevastopolj. „Kijev Indipendent“ prenosi da su u Sevastopolju zatvorene škole zbog ovih napada.

Satelitski snimci koje je dobio CNN pokazuju tri uništena ruska aviona i oštećene zgrade u vazdušnoj bazi Belbek u okupiranom lučkom gradu Sevastopolju.

„Naša luka je dignuta u vazduh“, čuje se ženski glas na snimku objavljenom na društvenoj mreži X.

„Ruske jedinice protivvazdušne obrane uništile su desetak bespilotnih letelica i više od pet mornaričkih dronova“, napisao je Razvožajev na društvenoj mreži X.

Za sada nema izveštaja o žrtvama, a Razvožajev je rekao da se radi na uspostavljanju snabdevanje strujom.

Oprema u trafostanici je morala biti zatvorena, što je izazvalo nestanak struje.

Razvožajev je kasnije najavio da će obnova trafostanice trajati najmanje jedan dan i da će grad morati da uvede prekide struje dok popravka traje.

„U vezi s trenutnom situacijom odlučio sam da otkažem nastavu u svim školama, ustanovama srednjeg strukovnog obrazovanja i vrtićima“, rekao je.

Eksplozije su odjekivale i u Novorosijsku u Ruskoj Federaciji nakon napada ukrajinskih dronova.

Mediji izveštavaju, pozivajući se na Telegram kanale, da se tokom noći u Novorosijsku čulo barem osam eksplozija te da su napadnuti i terminal za loživo ulje u Novorosijsku i terminal Transnjefta.

Ukrajinske snage napale su i više naselja u Belgorodskoj oblasti 16. i 17. maja, oštetivši benzinsku pumpu i ubivši dvoje ljudi, utvrdio je guverner Vjačeslav Gladkov, prenosi Kijev Indipendent.

Izveštaji o napadima raketama ili bespilotnim letelicama na Belgorodsku oblast, koja graniči s ukrajinskom Sumskom, Harkovskom i Luganskom oblašću, postali su uobičajena pojava poslednjih meseci.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dron je pogodio benzinsku pumpu u blizini sela Besonovka, uzrokujući da se zapali cisterna goriva, rekao je Gladkov. Vatrogasci su u međuvremenu ugasili požar.

U selu Oktiabirski u napadu drona ubijena je žena i njeno četvorogodišnje dete, tvrdi Gladkov. Rekao je i da je detetov otac povređen.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare