Foto:EPA-EFE; Profimedia.rs

Deset dana je prošlo otkako je palestinska militantna grupa Hamas izvela nezapamćen napad na teritoriju Izraela, pri čemu je najmanje 1.300 ljudi ubijeno, dok se preko 100 zarobljenih Izraelaca i dalje nalazi u Pojasu Gaze. Upravo toj oblasti, koju naseljavaju Palestinci, a kojom upravlja Hamas, preti katastrofa na mnogo načina. Izrael gomila svoje trupe na granici, što znači da kopnena ofanziva može da se dogodi u svakom trenutku. Za to vreme, civili pokušavaju da pobegnu iz Gaze, dok Ujedinjene nacije upozoravaju na na stotine dece, trudnica i starijih osoba ostaje bez nade za preživljavanje.

Ni duže od nedelju dana nakon upada Hamasa u Izrael, situacija na Bliskom istoku nije bi blizu smirivanja. Broj žrtava sa obe strane svakodnevno raste, te je sada registrovano oko 1.300 ubijenih Izraelaca i oko 1.500 ubijenih Palestinaca u Gazi.

Martin Grifits, podsekretar UN-a za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć, rekao je da „avet smrti“ visi nad Gazom.

„Avet smrti visi nad Gazom. Bez vode, bez struje, bez hrane i bez lekova, hiljade će umreti. Prosto i jednostavno“, naglasio je on.

Foto:AP Photo/Adel Hana

Mračni planovi

Militanti Hamasa su možda planirali svoj smrtonosni napad u južnom Izraelu više od godinu dana unapred, pokazuju dokumenti do kojih je došao „Skaj Njuz“.

Na telima boraca u zoni borbenih dejstava pronađeno je osam stranica sa oznakom „strogo poverljivo“. Prednja korica dokumenata datirana je na „oktobar 2022″.

To bi moglo značiti da su planovi već dobro formirani najmanje 12 meseci pre napada. Dokumenta, napisana na arapskom, navodno su pronašli izraelski vojnici i hitne službe.

Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Oni sugerišu da su militanti Hamasa planirali da gađaju civilno stanovništvo i uzmu taoce. Skaj njuz je pokazao dokumente stručnjacima za Hamas koji su rekli da su dokumenta, iako je teško tvrditi sa velikom pouzdanošću, verovatno originalna.

Nagoveštaj da su planovi Hamasa možda bili u pripremi u oktobru prošle godine opisan je kao „veoma ozbiljan“ neuspeh izraelske obaveštajne službe.

Priprema ofanzive

Pored svakodnevnog granatiranja Gaze, koje Izrael izvodi kako bi odgovorio na napad Hamasa, u toku je i priprema kopnene ofanzive na Pojas Gaze.

Ona je više puta najavljivana od strane izraelskih zvaničnika, koji su davali više rokova civilima iz Gaze da se evakuišu. Poslednji se dogodio u nedelju, ali do zaključenja ovog broja nije došlo do početka ofanzive.

Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Reporter BBC-a koji se nalazi na jugu Izraela rekao je da je primećeno veće prisustvo vojske Izraela kod granice sa Gazom i veliki broj dronova koji nadleću to područje.

Poziv na evakuaciju

Izraelska vojska objavila je novi vremenski okvir za civile na severu Gaze da krenu prema jugu tog područja.

Izraelske odbrambene snage (IDF) navele su u poruci stanovnicima na severu Gaze da je koridor za evakuaciju otvoren. IDF su objavile je da neće izvoditi nikakve operacije duž rute tokom tog vremenskog perioda. Vojska je navela da bi stanovnici trebalo da se presele na jug Pojasa Gaze pre očekivane kopnene operacije.

„Budite uvereni, lideri Hamasa su već osigurali svoju bezbednost i bezbednost svojih porodica“, naveli su iz IDF.
Ovo znači da se jedini put kojim stanovnici Gaze mogu da pobegnu proteže od Beit Hanuna na severu prema gradu Kan Iunis na jugu.

Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Sa druge strane, Hamas je pozvao Palestince da ignorišu ultimatume Izraela i ostanu gde su. Ovo znači da se upravo civili nalaze između zaraćenih strana. Za Izrael, oni su legitimna meta. Za Hamas, oni su živi štit od potencijalne ofanzive.

Smrtna kazna

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) oštro je kritikovala pozive izraelskih snaga za evakuaciju više od 2.000 pacijenata iz bolnica na severu Pojasa Gaze, upozorivši da bi to za ove ljude bilo „ravno smrtnoj kazni“.

„SZO snažno osuđuje ponovljene izraelske naredbe za evakuaciju 22 bolnice u kojima se leči više od 2.000 pacijenata na severu Gaze“, saopštila je SZO.

POGLEDAJTE JOŠ:

SZO upozorava da bi pokušaj evakuacije tih pacijenata ka bolnicama u južnom delu Pojasa Gaze mogao biti „ravan smrtnoj kazni“ jer su zdravstveni objekti u tom delu Pojasa Gaze „već na maksimumu svojih kapaciteta i ne mogu da apsorbuju značajan porast broja pacijenata“.

Osoblje iz bolnica u Gazi već je upozoravalo na totalni kolaps koji će ubrzo nastati. Ovo uključuje i starije osobe koje ne mogu da prime terapije, trudnice koje ne mogu do potrebne nege, decu i bebe koje su trenutno u bolnicama bez struje i vode.

Sve najnovije informacije iz Izraela i Gaze možete pratiti u našem blogu uživo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare