Francuska neredi Foto:REUTERS/Gonzalo Fuentes

Gradonačelnik predgrađa Pariza rekao je da je njegova kuća napadnuta u nedelju rano ujutru, nazvavši to „pokušajem atentata“ na njegovu porodicu usred tekućih nemira u zemlji.

„U 1.30, dok sam bio u gradskoj većnici kao i prethodne tri noći, pojedinci su naleteli na moju rezidenciju pre nego što su zapalili moju kuću u kojoj su spavali moja supruga i moje dvoje male dece“, rekao je gradonačelnik Vensan Žanbrun iz gradića u južnom predgrađu Pariza u saopštenju.

„Prilikom pokušaja da zaštiti decu i pobegnem od napadača, povređena su moja supruga i jedno od moje dece“, naveo je on.

Žanbrun je rekao da „nema dovoljno jakih reči da opiše svoje emocije prema užasu ove noći“ i zahvalio je policiji i spasilačkim službama na pomoći, prenosi CNN.

Tužilaštvo Kreteja klasificiralo je incident kao „ubistvo u pokušaju“, rekao je novinarima u nedelju tužilac Stefan Harduen.

Harduen je rekao da prvi nalazi policijske istrage sugerišu da je zapaljeni automobil „pokrenut da spali paviljon“, ušao je na Žanbrunovo imanje oko 1:30 po lokalnom vremenu.

„Udarivši u nizak zid, vozilo se zaustavilo… pre nego što je stiglo do verande kuće. Pogođena je samo ulazna kapija, zajedno sa porodičnim vozilom“, rekao je tužilac na konferenciji za novinare ispred gradonačelnikove kuće.

Rekao je da su gradonačelnikova supruga i dvoje dece, starosti 5 i 7 godina, pobegli kroz baštu u pozadini. Dok je bežala, gradonačelnikova supruga je povredila potkolenicu koja je, prema rečima tužioca, „izgleda slomljena“.

„Učiniće se sve da se počinioci pronađu i privedu pravdi“, zaključio je tužilac.

Francuska neredi Foto:Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Francusku je potresao talas protesta nakon smrti Naela Merzuka, 17-godišnjaka alžirskog porekla na koga je ranije ove nedelje pucao policajac u Nanteru i čija je sahrana održana u subotu u džamiji u Pariškom predgrađu usred snažnog prisustva obezbeđenja.

Smrt mladića je ponovo pokrenula debatu o policiji u marginalizovanim zajednicama u Francuskoj i postavila pitanja da li je rasa bila faktor u njegovoj smrti.

Njegova majka Munija rekla je u petak za televiziju Frans 5 da je za njegovu smrt okrivila samo policajca koji je pucao u njenog sina. Bez obzira na to, ubistvo je izazvalo široko rasprostranjene destruktivne nemire.

GoFundMe stranica u znak podrške porodici policajca optuženog za smrtonosno pucanje na tinejdžera dostigla je skoro 650.000 evra (710.000 dolara) u nedelju popodne.

Stranicu je pokrenuo ekstremni desničar i TV stručnjak i tvrdi da je policajac „samo radio svoj posao i sada za to plaća visoku cenu“.

Francuska neredi Foto:REUTERS/Gonzalo Fuentes

Policajac je optužen za ubistvo i određen mu je pritvor, saopštio je tužilac Nantera ranije ove nedelje.

Poređenja radi, još jedna stranica za prikupljanje sredstava za podršku Naelovoj majci prikupila je preko 97.000 evra (105.000 dolara) u vreme pisanja. Na stranici piše da Nael „ostavlja za sobom majku rastrganu gubitkom sina jedinca. Potrebna joj je naša podrška kako bi se suočila sa dugim iskušenjima koja su pred nama.”

PROČITAJTE JOŠ:

Stotine pritvorenih

Dok je francuska vlada rasporedila bezbednosne snage i policiju za nerede širom zemlje, nemiri su nastavljeni u još jednoj noći protesta.

Više od 700 ljudi privedeno je tokom noći širom Francuske, prema privremenim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Neredi u Francuskoj Foto:REUTERS/Juan Medina

U saopštenju se navodi da je tokom noći povređeno 45 policajaca i žandarma, dok su oštećene 74 zgrade, uključujući 26 policijskih i žandarmskih stanica, a zapaljeno 577 vozila.

Prethodne noći privedeno je više od 1.300 ljudi, a prijavljeno je 2.560 požara na javnim putevima.

Mnogi od onih koji su privedeni otkako su nemiri počeli u utorak su maloletnici, prosečne starosti od 17 godina, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

BONUS VIDEO: Francuska – upali kolima u kuću gradonačelnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar