Kamala Haris
Kamala Haris Foto:EPA-EFE/Chris Kleponis

Nakon lošeg nastupa aktuelnog predsednika Amerike Džozefa Bajdena u debati sa Donaldom Trampom, deo demokrata pokušava da pronađe drugog kandidata. Nije isključeno da će se to dogoditi na velikoj stranačkoj konvenciji, a kao najizgledniji kandidat pominje se Kamala Haris, sadašnja potpredsednica Amerike. Može li ona da pobedi Trampa?

Dok uspaničene demokrate u Vašingtonu teže da zamene 81-godišnjeg Džozefa Bajdena kao stranačkog kandidata za novembarske izbore, broj novinara koji je prati Kamalu Haris tokom obavljanja dužnosti povećao se na desetine.

Na sceni i tokom svojih putovanja , potpredsednica Amerike se nije bavila teškim pitanjima o sposobnosti Bajdena za funkciju i time da li treba da se povuče i preda joj štafetu.

Ali, razgovarajući sa svojim pristalicama o ambicijama i tome kako iskovati svoj put u Nju Orleansu, ohrabrila je okupljee da ne slušaju protivnike.

„Ljudi u vašem životu će vam reći da nije vaše vreme. Da nije vaš red. Da niko kao što ste vi tako nešto ranije nije radio. Nemojte to nikada slušati“, rekla je.

Od katastrofalne debate na CNN-u 27. juna, ona je u više navrata branila svog šefa, tvrdeći da njegove uspehe kao predsednika ne bi trebalo da nadmaši 90 minuta na sceni debate. Sam Bajden već duže vreme insistira na tome da će ostati kandidat, uprkos protivljenju mnogih.

Ipak, kako su sve glasniji pozivi da se predsednik povuče, neke visokopozicionirane demokrate ujedinjuju se iza 59-godišnje Kamale Haris, kao kandidata koji bi trebalo da zameni Bajdena.

U nedelju, kongresmen Adam Šif iz Kalifornije rekao je za NBC da Bajden mora biti u stanju da „pobedi velikom većinom ili mora predati štafetu nekome ko to može“. Kamala Haris bi, dodao je, mogla „vrlo ubedljivo da pobedi“ Trampa.

To je predlog koji se svakako nije svideo nekim demokratama, uključujući i saveznike Bajdena, koji u Kamali Haris vide potpredsednicu koja nije uspela u svojoj kandidaturi za demokratsku nominaciju 2020. godine, i koja je imala problema sa predlozima tokom boravka u Beloj kući.

Protiv toga su visoki pozicionirani demokratski poslanici poput Šifa i kongresmena Južne Karoline Džima Klejburna, koji su naveli Kamalu Haris kao očiglednog naslednika ako bi Bajden na kraju popustio partijskom pritisku.

Pristalice ukazuju na nekoliko anketa koje sugerišu da bi ona imala bolji učinak od Bajdena u hipotetičkom okršaju sa Donaldom Trampom, i tvrde da ona ima nacionalni profil, infrastrukturu kampanje i privlačnost mlađim glasačima.

Uzdizanje do vrha predstavljalo bi izuzetan preokret za ženu koju su visoke ličnosti Bajdenove Bele kuće nedavno smatrale političkom slabošću. Čak ju je i sam Bajden navodno opisao kao „političara na kom mora da se radi“ tokom njihovih prvih meseci na funkciji.

Ali Džamal ​​Simons, dugogodišnji demokratski strateg i bivši direktor komunikacija Kamale Hari, rekao je da je ona dugo bila potcenjivana.

„Bilo da je ona partner predsedniku ili mora da vodi izbor, ona je neko koga republikanci i Trampova kampanja treba da shvate ozbiljno“, rekao je Simons za BBC.

Od debate i njenih posledica, Kamala Haris je promenila svoj raspored kako bi se držala blizu predsednika. Ona se pojavila na veoma važnom sastanku prošle srede gde je Bajden pokušao da uveri moćne demokratske guvernere u njegovu sposobnost za funkciju.

Ova bivša tužiteljka se fokusirala  na kritikovanje Trampa u javnim nastupima od debate, insistirajući na tome zašto bi birači trebalo da veruju da on predstavlja pretnju demokratiji i pravima žena. Istovremeno, ona je ponudila ništa osim nepokolebljive podrške Bajdenu.

Kamala Haris je, međutim, daleko od jedine alternative za Bajdena o kojoj se razgovara. Lista potencijalnih Bajdenovih zamena kreće se od kadra popularnih guvernera – Grečen Vitmer iz Mičigena, Gevina Njusoma iz Kalifornije, Džoša Šapira iz Pensilvanije.

Pročitajte još:

Memorandum koji je kružio internetom, a navodno su ga napisali demokratski operativci, izložio je detaljan argument za promovisanje Kamale Haris uprkos njenim „stvarnim političkim slabostima“.

Ako bi Bajden odustao od nominacije, ideja da demokrate pređu Haris u korist drugog kandidata zgrožava mnoge na levoj strani stranke i u njenom moćnom klubu.

Republikanci su takođe priznali da bi Haris bila favorit za zamenu Bajdena. Senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline upozorio je u nedelju da republikanci moraju biti spremni za „dramatično drugačiju trku“ ako Haris, koju je opisao kao „snažnog“ kandidata, uđe u trku.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare