Ukrajina Rusija rat napad na supermarket Foto:Tanjug/AP Photo/Iryna Rybakova

Operacije Ukrajine u ruskoj Kurskoj oblasti možda primoravaju Kremlj da premesti trupe sa prioritetnih bojišta, potencijalno odugovlačeći ofanzive Moskve na drugim mestima, kažu analitičari u novom izveštaju.

U subotnjem izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISV) se navodi da „operativni pritisci ukrajinskog upada u Kursku oblast utiču na ruske operacije u svim sektorima širom pozorišta“.

Predsednik Vladimir Putin i saveznici Ukrajine bili su zatečeni ulaskom Kijeva u region 6. avgusta, što je dovelo do zauzimanja oko 500 kvadratnih milja, 100 naselja i 594 ratna zarobljenika prema ukrajinskom komandantu Aleksandru Sirskom.

PROČITAJTE JOŠ:

Do sada su analitičari sugerisali da bi Putinova strategija bila da napusti Kursk i da iskoristi priliku da napadne negde drugde na liniji fronta.

Najnoviji izveštaj ISV-a sugeriše da su ruske snage možda bile prinuđene da preusmere pojačanja iz prioritetnih zona borbe kako bi se suprotstavili ukrajinskoj aktivnosti u Kursku.

„Ruska vojna komanda je možda prerasporedila ograničene elemente namenjene da pojačaju rusku prioritetnu ofanzivnu operaciju u pravcu Pokrovsk za odbranu od ukrajinske invazije u Kursku oblast“, ​​izvestio je ISV.

Ove preraspoređene snage navodno uključuju elemente iz ruske 15. motorizovane brigade, koja je delovala u pravcu Pokrovsk.

Dodatna pojačanja su takođe izvučena sa fronta u Donjecku, uključujući elemente 1. „slovenske“ motorizovane brigade.

Foto: EPA-EFE/NIKOLETTA STOYANOVA

U izveštaju se navodi da, iako ruska vojna komanda „i dalje nije sklona povlačenju borbeno efikasnih jedinica iz oblasti fronta“, neke od ovih jedinica su preraspoređene da brane Kursku oblast umesto da budu angažovane na ofanzivnim operacijama u Donjecku.
Dok su ukrajinske snage izvele nekoliko napada na Kursk 31. avgusta, uključujući u blizini naselja kao što su Korenevo i Sudža, nije potvrđen nikakav značajniji napredak, navodi se u izveštaju ISV.

U njemu se navodi da ruski izvori tvrde da su moskovske snage povratile teritoriju u toj oblasti, potiskujući ukrajinske trupe sa ključnih pozicija.

Uprkos promeni kretanja moskovskih trupa, u izveštaju se navodi da je malo verovatno da će preraspoređivanje imati trenutni efekat na situaciju na bojnom polju u Pokrovsku, pošto su uključene ruske jedinice male i nisu snage na frontu.

Međutim, ostaje neizvesno da li će Kremlj prerasporediti dodatne rezervne snage namenjene ofanzivnim operacijama kako bi se rešio tekući upad u Kursk.

U izveštaju se takođe govori o ukrajinskom ministru odbrane Rustemu Umerovu, koji je u subotu rekao da bi Rusija mogla da koristi aerodrome van dometa raketa ATACMS koje su isporučile SAD, što dodatno komplikuje napore Kijeva da udari duboko u teritoriju svog protivnika.

Na subotnjem sastanku sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom u Vašingtonu, Umerov je razgovarao o vojnim potrebama Ukrajine, uključujući napredne sisteme protivvazdušne odbrane i drugo oružje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare