Crowdstrike Foto:T. Schneider / Shutterstock.com

Širom sveta došlo je do velikog tehničkog kvara zbog kog mediji otežano rade i ne mogu da emituju program, aerodromi su blokirani, letova nema, a i pojedine banke imaju poteškoća u radu. Sumnja se da iza ovog globalnog problema stoji greška kompanije Crowdstrike, inače zadužene za sajber bezbednost.

Šta je uzrok globalnih problema

Kako navodi BBC, sada ima izveštaja koji sugerišu da je kompanija za sajber bezbednost pod nazivom Crowdstrike, koja proizvodi antivirusni softver, izdala ažuriranje softvera koje je pošlo naopako i sada da uništava Windows uređaje – što je izazvalo takozvani „plavi ekran smrti“ na računarima.

Da li su ova dva problema iz iste kuhinje, ili je to savršena oluja, još nije poznato.

Foto: Shutterstock

Međutim, sve ukazuje na to da je ovo problem nastao u Crowdstrike-u. Da je u pitanju Windows, navodi BBC, problem bio bi još rašireniji.

Ironija je što je Crowdstrike kompaija za sajber bezbednost, dizajnirana da zaštiti računarske mreže od prekida.

Šta je Crowdstrike

Crowdstike su suosnivali Džordž Kurc (izvršni direktor), Dmitrij Alperovič (bivši CTO) i Greg Marston (finansijski direktor, u penziji) 2011. godine. Šon Henri, bivši zvaničnik Federalnog istražnog biroa (FBI) je angažovan da vodi podružnicu CrowdStrike Services Inc, koja se fokusirala na proaktivne usluge i usluge reagovanja na incidente. U junu 2013. kompanija je lansirala svoj prvi proizvod, CrowdStrike Falcon, koji je obezbedio zaštitu krajnjih tačaka, obaveštajne podatke o pretnjama.

U maju 2014 izveštaji CrowdStrike-a pomogli su Ministarstvu pravde Sjedinjenih Država da optuži pet kineskih vojnih hakera za ekonomsku sajber špijunažu protiv američkih korporacija. Crowdstrike je takođe otkrio aktivnosti Energetic Bear-a , grupe povezane sa Ruskom Federacijom koja je sprovodila obaveštajne operacije protiv globalnih ciljeva, prvenstveno u energetskom sektoru.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nakon hakovanja kompanije Soni Pictures, CrowdStrike je otkrio dokaze koji upućuju  na vladu Severne Koreje i pokazao kako je napad izveden. U 2014. godini, CrowdStrike je igrao ulogu u identifikaciji članova Putter Pande, kineske grupe hakera koju sponzoriše država takođe poznate kao PLA jedinica 61486.

Sve informacije o masovnom kvaru širom sveta pratite u našem BLOGU UŽIVO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar