Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH; EPA EFe Chris Kleponis / POOL; ABIR SULTAN / POOL; Iranian Army Office Zuma Press Profimedia; MOHAMMED HUWAIS AFP Profimedia; EPA-EFE ALAA BADARNEH; MOHAMMED HUWAIS AFP Profimedia

Pre nešto više od dve nedelje, predsednik Amerike Džozef Bajden je povukao jasnu crvenu liniju za svog „starog prijatelja Bibija“. Rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da ne pokreće ofanzivu na grad Rafa u Pojasu Gaze. Netanjahu, kao mnogo puta do sada, nije poslušao savete, kritike, pa čak ni javne prekore Bajdena. Izvesno je da je Izrael do sada prešao sve crvene linije Amerike i sveta, ali ga niko do sada nije zaustavio.

Tenkovi ušli u Rafu

Nekoliko izraelskih tenkova u utorak je primećeno u centru Rafe, rekli su svedoci agenciji Rojters, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom gradu Pojasa Gaze. BBC navodi da je izraelska vojska (IDF) preuzela kontrolu nad ovim područjem.

Izrael Palestina rat, vojska Izraela u Gazi Foto:Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Tenkovi su primećeni u blizini džamije Al-Avda, centralne znamenitosti Rafe, rekli su svedoci. Izraelska vojska nije odmah komentarisala ove navode, rekavši da će kasnije izdati saopštenje o operaciji u Rafi. U pitanju je lokacija koja se nalazi na samo pola kilometra od granice Gaze i Egipta.

Izrael je granatirao grad vazdušnim napadima i tenkovskom vatrom, nastavljajući svoju ofanzivu uprkos međunarodnoj osudi napada koji je izazvao požar u kampu za raseljene Palestince, u kojem je poginulo najmanje 45 ljudi. Jedan svedok je za BBC rekao da je bilo intenzivnog artiljerijskog granatiranja. On je sa porodicom potražio utočište u bolnici na zapadnoj strani grada. Prema njegovim rečima, vojnici su se popeli na vrh zgrade koja gleda na trg i pucali.

Oko milion ljudi pobeglo je iz Rafe u poslednje tri nedelje, saopštila je palestinska agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNRVA).

Foto: TANJUG/AP Photo/Ramez Habboub

UNRVA je saopštila da se beg iz Rafe „desio usred bombardovanja, nedostatka hrane i vode, gomile otpada i neodgovarajućih uslova za život“, a pomoć i zaštita sada postaju skoro „nemogući“.

Od početka maja, izraelska vojska sprovodi, kako kaže, ograničenu operaciju u Rafi, u cilju ubijanja boraca i demontiranja infrastrukture koju koristi Hamas.

Civilima je rečeno da odu u „proširenu humanitarnu zonu“ udaljenu nekih 20 kilometara.

Dakle, Izraelci su učinili ono što im je Bajden rekao da nipošto ne rade. Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da „ne postoji matematička formula“ za izračunavanje kada je crvena linija pređena.

Rafa Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

„Ono što ćemo gledati jeste da li ima mnogo smrti i razaranja u ovoj operaciji ili je to preciznije i proporcionalnije“, rekao je Saliven.

Stravičan napad na izbeglički kamp

U nedelju uveče, najmanje 45 Palestinaca je stradalo u napadu na izbeglički kamp u Rafi. Oni nisu samo ubijeni, već živi spaljeni u napadu na kamp za raseljene na ivici Rafe.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) održaće hitnu sednicu zbog vazdušnog napada Izraela u kojem je pogođen kamp za raseljene osobe u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze i u kojem je, prema podacima ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze, ubijeno 45 ljudi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Sednicu je zatražio Alžir. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je napad koji je izraelska vojska izvela.

„Ne postoji sigurno mesto u Gazi. Ovaj užas mora prestati“, istakao je Gutereš.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da napad nije imao za cilj da izazove civilne žrtve, kao i da će incident biti istražen.

„Iz Rafe smo već evakuisali oko milion civila i, uprkos našem najvećem naporu da njima ne nanesemo štetu, došlo je, nažalost, do tragične greške“, rekao je Netanjahu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su ranije da su izvele precizan napad na kompleks Hamasa u gradu Rafa, gde su se okupljali visoki zvaničnici te palestinske militantne grupe.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dakle, novo stradanje civila je opravdano slučajnom greškom. Gotovo svi međunarodni akteri su ovo osudili, ali nisu delovali.

Pretpostavlja se da će i Bajden reći da crvene linije nisu pređene. Kako smatraju analitičari, on će naznačiti da taj udar, iako je bio razoran, nije bio nameran i nije predstavljao direktan napad kopnene vojske na civile u Rafi.

Zašto? Zato što bi morao da ispuni svoju pretnju da će prekinuti da šalje vojnu pomoć Izraelu. A to onda podrazumeva i nesagledive posledice po njega samog.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare