Hezbolah Foto:EPA/ALI MOHAMMED

Hezbolah i Izrael trenutno vode rat koji produbljuje postojeće podele u Libanu oko uloge ove šiitske stranke. Pitanje podrške Hezbolahu mnogo je starije od nedavne odluke iz oktobra 2023. godine o napadu na izraelske položaje kao podršku Palestincima u Gazi.

Stavovi Libanaca po ovom pitanju nisu jednostavni i ne mogu se svesti na prosto za i protiv.

Već godinama, različiti pogledi na Hezbolah dominiraju političkim diskusijama u zemlji sa visokim stepenom slobode mišljenja, što je retkost u regionu.

Hezbolah je uticajna šiitska muslimanska politička partija i oružana grupa, čije vojno krilo mnoge države, pa i Srbija označavaju kao terorističku organizaciju.

Ima značajno prisustvo i u libanskom parlamentu i vladi, i kontroliše najmoćniju oružanu snagu u zemlji.

Liban je država sa mnogo verskih zajednica i religijski identitet značajno utiče na politička opredeljenja. Mnogi Hezbolahovi pristalice su šiiti, dok su protivnici često suniti ili hrišćani.

Hezbolah Foto:MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Grupa i njeni saveznici izgubili su većinu u parlamentu na izborima 2022. godine, ali nova vlada od tada nije formirana i ona i dalje ima ministre u privremenoj administraciji.

Liban je duboko podeljen oko Hezbolaha. Iako grupa uživa značajnu podršku naroda, mnogi protivnici je optužuju za umešanost u političku korupciju i protive se njenim vojnim sposobnostima, smatrajući ih značajnim faktorom u tekućim sukobima u zemlji.

Komplikovana podela

Ipak, ova podela nije uvek jasna, jer među Hezbolahovim kritičarima ima i šiita. Glavna zamerka protivnika je da Hezbolah deluje kao produžena ruka Irana i samovoljno odlučuje kada će zemlja ratovati ili živeti u miru, često podrivajući libansku vlast. Ovi protivnici traže razoružavanje Hezbolaha, piše BBC.

S druge strane, postoje oni koji i dalje podržavaju Hezbolah zbog njegove vojne snage. Zbog slabe opremljenosti libanske vojske, Hezbolah se smatra jedinim sposobnim za borbu protiv Izraela, koji je bio okupirao jug Libana do 2000. godine. Iako se mnogi u Libanu ne slažu sa politikom Hezbolaha, neki ga podržavaju kao jedinu efikasnu vojnu silu u zemlji.

Foto:EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Politički savezi Hezbolaha nisu jednostavni. Dugi niz godina bio je saveznik najveće hrišćanske stranke, Slobodnog patriotskog pokreta, ali se taj savez u međuvremenu raspao. Ipak, ovaj dogovor je pokazao da je moguće stvaranje pragmatičnih političkih koalicija između različitih verskih grupa u Libanu.

#related-news_1

Dok jedni traže razoružavanje Hezbolaha, drugi smatraju da je neophodno da zadrži oružje kako bi mogao da se suprotstavi Izraelu. Trenutna kriza, sa pojačanom prekograničnom razmenom vatre, dodatno komplikuje situaciju u Libanu.

Tokom ove eskalacije, mnogi, čak i oni koji kritikuju Hezbolah, iskazuju solidarnost sa žrtvama izraelskih napada. Ova solidarnost se dodatno povećala nakon izraelskih vazdušnih udara na južni Liban i gusto naseljeno predgrađe Bejruta. Mnogi Libanci smatraju da je, uprkos neslaganjima sa Hezbolahom, izraelska agresija neprihvatljiva.

„Antiizraelsko osećanje“

„Postojala je prirodna solidarnost“, rekao je Jamil Muavad, profesor političkih nauka na Američkom univerzitetu u Bejrutu.

On smatra da postoji “široko rasprostranjeno antiizraelsko osećanje u zemlji, čak i među grupama koje su protiv Hezbolaha“.

„Mnogi ljudi govore da podele trenutno treba ostaviti po strani, to nije ideološki ili politički stav, ali je moralan u svetlu zločina koje je Izrael počinio“, rekao je.

Ali i dalje postoje duboke podele u pogledu Hezbolaha i čini se da Izrael pokušava da ih dalje produbi.

Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/NIR ELIAS

Dok su izraelski avioni bombardovali libanske gradove širom juga i dolinu Beku, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u poruci narodu Libana rekao: „Izrael ne ratuje sa vama, već sa Hezbolahom“.

To može imati uticaj na dalji razvoj situacije, jer nivo podrške Hezbolahu u zemlji može odrediti da li će se sukobi intenzivirati ili smiriti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar