Bivši američki predsednik Donald Tramp proglašen je krivim za falsifikovanje dokumenata da bi prikrio isplate za ućutkivanje zvezde filomva za odrasle Stormi Danijels uoči izbora 2016 godine. Sada je pitanje kakva će biti presuda.

To je odluka koja je u potpunosti na Huanu Merčanu, sudiji koji nadgleda slučaj. Zločini za koje je Tramp proglašen krivim, falsifikovanje poslovnih dokumenata u prvom stepenu, su krivična dela klase E u Njujorku, najmanje teška kategorija, i za njih je predviđena kazna do četiri godine zatvora. Izricanje presude zakazano je za 11. jul, prenosi Index.

Verovatno neće ići u zatvor

Eksperti kažu da Tramp verovatno neće biti osuđen na zatvorsku kaznu. Ovo mu je prvi prekršaj, a zločin za koji je proglašen krivim je nenasilne prirode.

„Mislim da ga sudija verovatno ne bi zatvorio samo pod tim okolnostima“, rekla je Šeril Bejder, profesorka prava na Univerzitetu Fordham, koja je zatvorsku kaznu nazvala „malo verovatnom“.

„Ali s obzirom na to da je on bivši predsednik, ima detalje Tajne službe i da je takođe verovatni republikanski kandidat, mislim da bi to bilo logistički teško izvesti i da bi to imalo političke implikacije koje mislim da sudija Merčan želi da izbegne“, kaže ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Kazna će verovatno biti novčana kazna, uslovna kazna, rad u zajednici ili neka njihova kombinacija.

„Volela bih da vidim Trampa kako skuplja smeće u metrou“, rekla je Karen Fridman Agnifilo, bivša glavna tužiteljka u kancelariji okružnog tužioca Menhetna.

Mnogo će zavisiti od toga kako Merčan tumači Trampovo ponašanje, uključujući i nedostatak kajanja i navode o montiranom suđenju.

Tramp može da se kandiduje

„Sudija bi mogao da smatra da Trampovo ponašanje nanosi duboku štetu celoj zemlji utičući na sam izborni proces na najvažnijim izborima u zemlji“, tvrdi Bader.

Ali čak i ako Tramp bude osuđen na zatvorsku kaznu, on će se gotovo sigurno žaliti na to, a žalbeni proces bi mogao da potraje mesecima ili čak godinama. Stoga ova presuda neće uticati na Trampovu sposobnost da se kandiduje na novembarskim izborima. U najbizarnijem scenariju, Tramp može da bude predsednički kandidat iz zatvora, a još nije jasno da li može da bude predsednik i iz zatvora, s obzirom da ne bi imao mogućnost da se pomiluje jer je to državni zločin. nivo, a ne federalni.

Jedina akcija koja bi zapravo u nekom scenariju mogla da naškodi Trampu u kontekstu izbora jeste organizovanje pobune sa elementima državnog udara 6. januara 2021. godine, ali je Vrhovni sud odlučio da je, bez obzira na presudu, savezni države ne mogu zabraniti Trampu da se pojavi na listićima.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare