Avdijevka grad kojeg su mesecima napadale ruske snage Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Avdijevka je bila na prvoj liniji u ratu u Ukrajini. Žestoke borbe tamo su besnele mesecima nakon početka ruske invazije Ukrajine pre gotovo dve godine. Sada, ovaj grad je pao pod kontrolu Rusije, ali je i otkrivena stravična istina o pojedinim ukrajinskim vojnicima.

Povlačenje se desilo puno bržom dinamikom. Kada je ukrajinska vojska napustila grad u subotu, prepustivši Rusiji najvažniju pobedu u nekoliko meseci, bilo je brzo i nemilosrdno, prenosi Jutarnji list.

“Ostavite 300 (ranjenih),” navodno je jedan ukrajinski vojnik dobio naredbu, “i spalite sve”. Nekoliko sati nakon što su ruske trupe podigle svoje zastave nad Avdijevkom, pojavila se jedna strašna priča o nekoliko povređenih vojnika koji nisu uspeli da pobegnu – a kasnije su ubijeni kada su ruske trupe stigle do svojih položaja, piše CNN.

Tamošnji ukrajinski vojnici bili su deo 110. zasebne mehanizovane brigade, te su zauzimali položaj poznat kao Zenit. Dok su ruske snage napredovale kroz Avdijevku prošle nedelje, Zenit je bio pod teškim napadom. Vojnici koji su bili stacionirani tamo očajnički su pokušavali da pobegnu iz ruševina grada, tvrdi Viktor Biliak, jedan od tamošnjih vojnika. U dugačkoj i sumornoj objavi na Instagramu, Biliak je opisao opasan put koji je pred njim.

„Ništa se napolju nije videlo. Radilo se samo o preživljavanju. Kilometar preko polja. Gomila slepih miševa vođena dronom. Neprijateljsko topništvo. Put do Avdijevke pun leševa“, napisao je. Na kraju ga je komandant preko radija obavestio da ranjenici neće biti evakuisani. Ostalo je šestoro ljudi. Bilo je teško čitati poruke koje su nam ostavili, rekao je Biliak.

„Njihov očaj nikada neću zaboraviti. Najhrabriji su oni koji umiru“, kazao je on.

Avdijevka je na prvoj linije fronta otkako su promoskovski separatisti zauzeli velike delove regije Donbas, uključujući obližnji grad Donjeck, 2014. Godine borbi pretvorile su grad u snažno utvrđeno uporište, s rovovima koji su se gradili poslednjih osam godina.

Ruska vojska je napadala područje vazdušnim napadima pre nego što su intenzivirali kopneni napad. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je odluka o povlačenju doneta kako bi se „spasili životi vojnika“.

Među zarobljenima i opkoljenima bio je i 30-godišnji mlađi narednik i bolničar iz Dnjepropetrovske regije po imenu Ivan Žitnik, nadimka „Django“. U Avdijevki se borio gotovo dve godine, kao i 110. brigada. Bio je teško povređen i nije mogao da se kreće. U četvrtak je uspeo da kontaktira svoju sestru Katerinu i druge članove porodice u emotivnom pozivu, koji je obišao ukrajinske i društvene medije.

Avdijevka grad kojeg su mesecima napadale ruske snage Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Kada Katerina upita brata: ‘Šta, oni.. niko ne dolazi? Tvoji momci su s tobom, ili si sam?‘, Žitnik odgovara: ‘Svi su otišli, svi su se povukli. Rekli su nam da će po nas doći auto. Imam dve slomljene noge, gelere u leđima, ne mogu ništa‘.

Rekao je da je na položaju Zenit bilo šest vojnika, ali da četvorica nisu mogla da hodaju.

„Ne znam koga da nazovem. Ne mogu da shvatim ko će doći po tebe“, zavapila je njegova sestra. Niko nije došao po njega.

Ukrajinski novinari koji rade za „Slidstvo.info“ kasnije su razgovarali s rođacima trojice Ukrajinaca koji su takođe ostali ranjeni na položaju.

Avdijevka Foto:Dmitry Yagodkin / TASS / Profimedia

„Čekali su vozilo za evakuaciju dan i po, a kad su shvatili da niko ne dolazi po njih, počeli su sve da dozivaju. Kad me Ivan nazvao, jako ga je bolelo, dali su mu sve što im je ostalo, ali ponestajalo im je lekova i hrane“, ispričala im je Katerina.

Još jedan rođak je uspeo da kontaktira Žitnika putem video linka, tvrdi Katerina.

„Moj brat je rekao da su se komandanti složili da će ih Rusi izvući jer naši neće doći do njih“, rekla je Katerina. Dok su razgovarali, prenela je, na snimku su se videle ruske trupe kako ulaze na položaj gde su muškarci bili zarobljeni. CNN navodi da nije video taj video zapis.

Avdijevka Foto:Dmitry Yagodkin / TASS / Profimedia

Još jedan od vojnika zarobljenih u Zenitu bio je Andrij Dubnicki. Njegova supruga Ljudmila razgovarala je s novinarima portala „Slidstvo.info“.

„Razgovarali smo u 10 sati u četvrtak. Bio je ranjen u prepone, pokušavao je da se šali, pa je počeo da plače. Onda smo se dopisivali. U poslednjoj poruci u 12 sati je napisao da će ga zarobiti“, kaže ona.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

U petak je ruski vojni bloger objavio video zapis na kom se vide tela nekoliko vojnika. Na video zapisu je bila oznaka 1. slavenska brigada ruske vojske, koja je navodno dva dana ranije ušla u područje Zenita južno od Avdijevke.

Navodi se da je video snimljen u petak u Avdijevki u ‘objektu vojne jedinice‘. Katerina je prepoznala telo brata po odeći i boci vode koju je držao kada su ih Rusi pronašli. Biliak, vojnik koji je objavljivao fotografije na Instagramu, prepoznao je Andrija Dubnickog jer je na ruci imao tetovažu u obliku krsta. I supruga Ljudmila je videla snimak u 22.30 sati i prepoznala ga po tetovaži.

Tvrdi da ga je ukrajinska vojska mobilisala 8. marta 2022. godine da je od tada sve vreme bio u Avdijevki. Njihova ćerka je tada imala samo četiri meseca. Majka drugog vojnika došla je do istog zastrašujućeg otkrića. Georgij Pavlov bio je na položaju Zenit, tvrdi njegova majka Ina.

„Tri dana su čekali automobil za evakuaciju. Ranjen je 14. februara, imao je rane od gelera, na leđima. Molila sam ga da se preda. Ima malo dete od pet godina. Rekla sam sine, predaj se, trebaš mi živ, ali on je odgovarao: mama, ja sam ratnik“, priča Ina.

„Volela bih da verujem da su živi. Jedino što sada želim jeste da pronađem svog sina“, rekla je u petak. Nekoliko sati kasnije prepoznala je telo svog sina na istom ruskom videu.

Ukrajinska 110. brigada za CNN je poručila da pokušava da sazna šta se dogodilo. Poznati ukrajinski vojni bloger Jurij Butusov u međuvremenu je objavio imena svih šest vojnika koji su ostali na položaju Zenit.

„Ovi ranjenici nisu se mogli sami da se kreću, a nije bilo ni evakuacijskih vozila za njihov prevoz. Zbog potpunog okruženja Zenita nijedno vozilo nije moglo da prođe za evakuaciju“, rekao je Butusov.

Nije poznato kako su vojnici umrli, ali Butusov je naveo da je ruska vojska „pogubila bespomoćne nenaoružane ranjenike, koji su bili zarobljeni i nisu mogli da se kreću“.

Pročitajte još...

Kancelarija glavnog tužioca u Ukrajini saopštila je da je pokrenuta istraga o „kršenju zakona i običaja ratovanja, u kombinaciji s ubistvom s predumišljajem“ u slučaju povređenih vojnika. U saopštenju objavljenom u ponedeljak, 110. zasebna mehanizovana brigada saopštila je da je pokušala da pregovara s ruskim snagama o evakuaciji ranjenih vojnika s položaja Zenit nakon opkoljavanja.

„Oni su pristali da evakuišu naše ranjenike i pruže im pomoć, a zatim da ih razmene (za druge ratne zarobljenike). Našim vojnicima je naređeno da im spašavaju živote“, navodi se u saopštenju.

Brigada je kasnije saznala da su njeni vojnici ubijeni, prema snimku koji su objavile ruske snage.

„Rat je okrutan i borimo se za slobodu uz visoku cenu“, naveli su u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar