Foto: Shutterstock

Stanovnici Crne Gore i danas se sećaju zemljotresa iz 1979. godine. Bio je to jedan od najtežih događaja u istoriji crnogorskog naroda. "Crna Gora je tektonski aktivna i političke granice nemaju veze sa zemljotresima. Ovo je regija dodira dve geološke i tektonske mase", kaže sarajevski profesor.

„Koliko je čovek nemoćan prema nepredvidivoj sili prirode, najbolje je pokazao zemljotres iz 1979. godine. U tim trenucima čovek poklekne, nemoćan da se suprotstavi snazi prirode koja je dopire iz zemljine utrobe. Bio je to jedan od najtežih događaja u istoriji crnogorskog naroda“, reakcije su nakon zemljotresa koji je rano jutros probudio građane Crne Gore i BiH, piše N1.

Jak zemljotres od 5,4 stepena po Rihteru probudio je jutros oko 4:06 sati građane Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Epicentar potresa bio je u blizini granice BiH i Crne Gore, na dubini od 7,6 kilometara.

Profesor geografije iz Sarajeva Vedran Zubić oglasio se nakon što je Crnu Goru pogodio zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihteru, a koji se osetio i u BiH.

“Najviša planina BiH, Maglić, nalazi se upravo na granici država. Treba napomenuti da je najviša tačka Maglića sa crnogorske strane (Veliki Vitao 2.397 metara). Upravo u toj zoni je registriran potres”, kaže Zubić i dodaje da podaci ukazuju da se radi o plitkom zemljotresu čiji je epicentar 20 km severozapadno od Plužina, a to je upravo zona subdukcije spoljnjih Dinarida (Maglić).

Prema njegovim rečima, generalni uzročnik svih potresa je aktivnost Jadranske mikroploče koja se podvlači pod ovaj deo Evrope.

„Ona je kriva za subdukciju, rast planina, ali i trusne aktivnosti. Spoljni Dinaridi, a to je regija koja ide u BiH južno od crte Grmeč -Zelengora i nastavlja dalje na istok, je zona navlake planinskih masiva. Između Golije i Durmitora je smeštena dolina Pive koja zajedno sa Tarom pravi Drinu. Upravo tu su u rasednoj zoni smeštene Plužine, mesto epicentra jutrošnjeg potresa. Ovo mesto je veoma seizmički aktivno pa je 2013. godine ovde zabeležen potres od 4,2 stepena”.

Pročitajte još...

Zemljotres ove jačine je, dodaje Zubić, veoma jak za osećaj, ali ne tako jak u razmerama “svetskih jačina”.

“Bar, grad u Crnoj Gori je pre pola veka doživeo seizmičku katastrofu. I Crna Gora je tektonski aktivna i političke granice nemaju veze sa zemljotresima. Ovo je regija dodira dve geološke i tektonske mase. Osim spoljnih Dinarida mezozojske starosti severnije je regija pračanskog paleozoika. Taj dodir različitiih petroloških segmenata izaziva večnu mogućnost seizmičke aktivnosti”, navodi Zubić.

Regija je kraškog rastresitog prostora, a Zubić ističe da ovakvi zemljotresi destabilizuju površinu krečnjaka pa su mogući brojni odroni i ostali padinsko-gravitacijski elementi koji mogu napraviti više štete od samog potresa. “Ono što se svi nadamo je da nema žrtava što je najvažnije u ovom trenutku. Valjda će tako i ostati. Reverzibilni trusovi se mogu javiti, a svakako ovih desetak sekundi nije bilo prijatno”, zaključuje Zubić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar