Foto: gov.me: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC, Shutterstock;

Nakon što je Vladimir Novović došao na funkciju glavnog specijalnog državnog tužioca (SDT) Crne Gore, u ovoj državi uhapšen je čitav niz visokih funkcionera, ali i pripadnika policije, zbog veza sa kriminalnim klanovima koji "haraju" ovom zemljom već više od 10 godina. Do toga da im se stave lisice na ruke dovela je Skaj aplikacija, koja će kako se čini, tek otkriti prava lica, namere i poslove pojedinih političara i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Poslednje hapšenje dogodilo se u četvrtak, kada su službenici Specijalnog policijskog odeljenja (SPO) uhapsili šefa uniformisane podgoričke policije Darka Kneževića i Dalibora Živkovića, komandira u Odeljenju bezbednosti Podgorica zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

Načelnik Odeljenja bezbednosti policije Darko Knežević Foto:gov.me

Prema nezvaničnim informacijama, Knežević i Živković su uhapšeni tokom radnog vremena, na poslu.

Iako za sada nisu poznati detalji, pojedini crnogorski mediji sugerišu da se sumnja da je Knežević priveden zbog komunikacije sa jednim od dva kriminalna klana koja godinama unazad „vedre i oblače“ crnogorskim podzemljem.

Naime, pre samo nekoliko meseci Knežević je saslušavan u sklopu akcije Specijalnog državnog tužilaštva protiv službenika Uprave policije, za koje se veruje da su radili za kavački klan.

Foto: E-Stock/Petar Jovanovic, Milan Lucic, Shutterstock

Dan kasnije, ministar policije Crne Gore, otkrio je da je ovo samo vrh ledenog brega. Naime, kako je rekao stotinu policijskih službenika imalo je veze sa kriminalnim klanovima i građani će biti iznenađeni kada bude saopšteno kojom imovinom raspolažu neki od njih.

Inače, do tih saznanja se došlo nakon što je Crna Gora dobila podatke Evropola, koji se u najvećoj meri zasnivaju na šifrovanim porukama koje su saradnici kako kavačkog, tako i škaljarskog klana razmenjivali putem Skaj aplikacije.

U aprilu „pao“ prvi čovek Budve

Baš ta aplikacija, koja je predmet polemike, „došla je glave“ i predsedniku Opštine Budva Milu Božoviću.

Milo Božović Foto: Mediabiro

Prvi čovek Budve se sumnjiči za saradnju sa kavačkim kriminalnim klanom, kao i za šverc kokaina. Naime, Božovića su crnogorski specijalci uhapsili u Budvi, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Njemu se na teret stavljaju optužbe da je učestvovao u švercu kokaina za kavački kriminalni klan, koji predvodi begunac Radoje Zvicer, a sve uz posredstvo policajca Ljuba Milovića, koji je takođe u bekstvu. Konkretno, tužioci prvog čoveka Budve spajaju sa takozvanim policijskim narko-kartelom, koji je radio za kavački kriminalni klan.

Inače, u javnost je od trenutka njegovog hapšenja, pa sve do danas, izašao niz poruka sa Skaja koje nedvosmisleno pokazuju da je Božović, inače član Demokratskog fronta, umešan u kriminalne radnje.

”Brate, mi smo van sistema, mi smo kriminalci”, navodno je jedna od poruka koju je Božović poslao saradnicima.

Takođe, kako piše u tužilačkim spisima u koje su Vijesti imale uvid, u jednoj kriptovanoj poruci piše: “Odvojite mi nešto”.

Takođe, prema tužilačkim spisima, Božovića je 2019. godine navodno vrbovao uhapšeni bivši policajac iz Tivta Mileta Ojdanić, koji je kriminalnu organizaciju, kako se sumnja, formirao sa odbeglim službenikom Uprave policije Ljubom Milovićem.

Milo Božović Foto: Mediabiro

Ta kriminalna organizacija, čiji su članovi postali okrivljeni – pomenuti Knežević, policajci Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, tajni agent Petar Lazović, Marko Novaković, Milan Popović, Božidar Jabučanin, Miloš Mišurović, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Goran Stojanović, Dražen Milović, Filip Zindović, Ivan Nikolić, Tihomir Adžić i više NN lica…sumnjiči se za šverc najmanje tri tone kokaina koji su iz Južne Amerike stizali u Evropu, Afriku, Australiju.

Jedna od švercerskih tura, a u kojoj je pritvoreni Milo Božović, kako veruje SDT navodno imao kriminalnog učešća, organizovana je u januaru i februaru 2021. godine, kada je kontingent od čak 846 kilograma kokaina prekookeanskim rutama bezbedno stigao do jedne luke u Belgiji.

Od tog vrednog kontingenta u Belgiji, njemu je, kako se veruje, dopalo samo 10 kilograma kokaina prilikom deobe robe među članovima osumnjičene međunarodne kriminalne organizacije, koju su organizovali osumnjičeni Ojdanić i Milović.

Još jedan tovar kokaina, za koji SDT pomoću međunarodne pravne pomoći, veruje da je delom učestvovao u švercu i osumnjičeni Milo Božović, bio je u količini od 30 kilograma skupocenog praha, koji je brodovima dopremljen do jedne zapadnoevropske luke.

Milo Božović Foto: Mediabiro

SDT ga sumnjiči da je imao zadatak da kao poslanik Demokratskog fronta i član skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, prikuplja informacije i koristi ih za potrebe kriminalne organizacije.

Sarađivao sa „prljavim agentom“ Lazovićem

Inače, Lazović, koji je označen kao pripadnik Božovićevog klana, sumnjiči se da je omogućio Zvicerovoj kriminalnoj organizaciji da uklanja tragove nakon izvršenih zločina, ali i da priprema napade na članove suprotstavljene kriminalne grupe.

Pročitajte još:

Kako navodi tužilaštvo, Lazović je u periodu između druge polovine novembra 2020. godine i druge polovine februara 2021. godine, kao službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) na radu u Upravi policije, protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja pribavio korist organizatoru kriminalne organizacije, okrivljenom Zviceru i kriminalnoj organizaciji.

Konkretno, srpskoj javnosti je postao poznat nakon što je procurila fotka na kojoj se nalazi sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

BONUS VIDEO Abazović o parlamentarnim izborima, zimskom snu ustavnog suda i mafije u Crnoj Gori