Foto:Ahmad Ibrahim apaimages / Sipa Press / Profimedia

Granatiranje je svakodnevno i učestalo, na takav život su morali da naviknu. Nekada nema nikakvog upozorenja, rakete samo raznesu njihove domove, škole, bolnice i oni traže drugo sklonište. Takvoj vrsti terora izloženi su već decenijama, ali sada se suočavaju sa novom. Roditelji dece iz Pojasa Gaze crnim mastilom pišu imena na njihovim telima. Ne da bi se pronašli u slučaju eventualnog iznenadnog napada, već da bi mogi da identifikuju njihova tela ili ono što od njih ostane kada raketa padne. Sve zbog činjenice da su dugi niz godina samo topovsko meso u brutalnom i sumanutom ratu između Izraela i Hamasa.

„Imali smo neke slučajeve gde su roditelji ispisivali imena svoje dece na nogama i stomaku“, rekao je doktor Abdul Rahman Al Masri, šef hitne pomoći bolnice Al-Aksa u Gazi. Upravo ova bolnica je preplavljena ranjenima, a veliki broj njih su deca. Stravični podaci iz Pojasa Gaze ukazuju na to da je oko 1.800 dece stradalo u raketnim napadima od 7. oktobra, a sada su otkriveni jezivi načini na koje roditelji pokušavaju da ih identifikuju.

Doktor Al Masri je rekao da su roditelji zabrinuti da bi se „bilo šta moglo desiti“ i da niko neće moći da identifikuje njihovu decu.

Foto:Abed Zagout / AFP / Profimedia

„To znači da osećaju da su meta u svakom trenutku i da mogu biti povređeni ili ubijeni“, objasnio je on.

Crno mastilo – to je njihov način borbe. Ne borbe da sačuvaju živote svoje dece, jer to postaje praktično nemoguće, kao što ne mogu da sačuvaju ni svoje, već borbe da makar pronađu posmrtne ostatke mališana i sahrane ih u skladu sa verom i tradicijom.

Crno mastilo je znak očaja i nemoći roditelja iz Pojasa Gaze i znak da je čovečanstvo posrnulo do zadnjih granica.

„Ono što smo danas primetili je da mnogi roditelji pišu imena svoje dece na nogama kako bi mogli da budu identifikovani nakon vazdušnih napada i ako se izgube. Ovo je novi fenomen koji je upravo počeo u Gazi“, kažu iz bolnice Al-Aksa.

Foto:Mohammed ABED / AFP / Profimedia

Sunovrat se već dogodio

I dok mediji bruje o „novom fenomenu“, Izrael i Hamas planiraju nove napade u besumučnoj borbi u koju su bez razloga i opravdanja uvučeni civili koji su želeli da u miru žive u svojoj državi, bolnice više nemaju kud.

Tokom poslednje dve nedelje, od početka nove faze sukoba Izraela i Hamasa, na stotine dece je izvučeno iz ruševina zgrada koje su pogođene vazdušnim napadima u jednom od najgušće naseljenih mesta na svetu, a mnoga od njih su postala neprepoznatljiva zbog povreda.

Malobrojnim bolnicama ponestaje lekova, vode i struje, dok stotine povređenih Palestinaca i dalje traže pomoć. Dakle, ne govorimo o potencijalnom kolapsu, on se već dogodio.

.

„Nemoguće je da bilo koja bolnica na svetu primi ovoliki broj povređenih. Za ove povrede nema mesta, ni bolničkih kreveta. Povređeni su na vratima operacionih sala i jedni na drugima, svaki čekajući svoj red za operaciju“, pričaju neutešni lekari.

Ugrožene bebe u inkubatorima

Lekari u Pojasu Gaze saopštili su da je zbog nedostatka goriva usled blokade desetine prevremeno rođenih beba u inkubatorima u velikoj opasnosti od smrti.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je procenila da je 130 prevremeno rođenih beba u „ozbiljnom riziku“, a pojedine bolnice su saopštile da goriva za generatore imaju samo za nekoliko sati. Najmanje sedam od skoro 30 bolnica u Gazi zatvoreno je zbog štete nastale usled izraelskih udara i nedostatka struje i vode. Lekari u ostalim bolnicama saopštili su da su na ivici, dok je agencija UN za palestinske izbeglice navela da goriva za kritične potrebe ima za tri dana.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Stanovnici iz Pojasa Gaze nikada nisu ni mogli da razviju posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), jer stres i trauma za njih nikada nisu „post“, napisao je pre nekoliko godina jedan kolumnista koji godinama izveštava upravo iz verovatno najnaseljenijeg i u ovim trenucima najnesrećnijeg mesta na svetu.

Za njih je trauma uvek sveža, trenutna, velika i opipljiva. A za nju je svet uvek imao malo razumevanja.

Strah od opsade

Kako je Izrael najavio „potpunu opsadu“ Gaze pre dve nedelje, kao odgovor na napad Hamasa, preko dva miliona ljudi u Gazi je izloženo granatiranju, sada i uskraćivanju struje, vode i osnovnih potrepština.

Izrael Palestina rat Foto:Adel Al Hwajre / Zuma Press / Profimedia

Najmanje 1.400 ljudi, većinom civila, ubijeno je u napadu Hamasa, najgorem masakru Jevreja od Holokausta, a više od 200 njih je i dalje zarobljeno u Gazi.

Broj poginulih u Gazi od 7. oktobra porastao je na više od 4.650 sa više od 14.245 ranjenih, prema palestinskom ministarstvu zdravlja, gde polovinu od 2,2 miliona stanovnika čine deca.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bolnice su se od tada suočile sa ogromnim izazovima, od zbrinjavanja ogromnog broja povređenih, do pristupa medicinskim potrepštinama koje spašavaju živote dok bombe padaju, a generatori ostaju bez goriva.

Kamionima prve pomoći je dozvoljeno da uđu u Gazu iz Egipta tokom vikenda, ali ništa ni blizu onoga što je potrebno, kažu humanitarne grupe.

„To je samo mali početak i daleko od dovoljnog“, navodi se u saopštenju Svetske zdravstvene organizacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar