Foto: Marcos del Mazo / Alamy / Alamy / Profimedia

Nezapamćeni toplotni talasi i razorni požari izazivaju zabrinutost za budućnost turizma u Sredozemlju. U Italiji je izdato crveno upozorenje za gotovo sve gradove, dok su u Španiji temperature 15 stepeni iznad uobičajenih nivoa za letnju sezonu.

Turizam igra važnu ulogu u ekonomiji Mediterana. U Grčkoj taj sektor čini gotovo četvrtinu BDP-a, a u Italiji i Španiji oko 10 odsto. Prihodi od turizma zauzimaju veoma velik udeo i u hrvatskom BDP-u.

Foto: A/NPZ/SM / SOLARPIX / Profimedia

Iako Svetsko veće za putovanja i turizam procenjuje da će evropski turistički sektor rasti po prosečnoj godišnjoj stopi od 3,3 odsto do 2032. godine, učestalost ekstremnih događaja u južnoj Evropi mogla bi da primori turiste da leti zaobilaze popularne destinacije u Sredozemlju.

Analiza Evropske putničke komisije, udruženja nacionalnih turističkih organizacija, pokazuje da je broj evropskih turista koji planiraju da putuju na destinacije u Mediteranu tokom leta i jeseni pao za 10 odsto u poređenju sa istim razdobljem prošle godine.

Foot: Promo

Prema agenciji „Mudi“, toplotni talasi“ mogu dugoročno da smanje privlačnost južne Evrope kao turističke destinacije ili, u najmanju ruku, smanje potražnju leti, što će imati negativne ekonomske posledice s obzirom na važnost sektora“.

Međutim, turističke agencije za sada nisu zabrinute i tvrde da ekstremna vrućina nije uticala na brojke. Samo sedam odsto evropskih putnika izjavilo je da su im ekstremni vremenski uslovi najveća briga vezana uz letnji odmor.

Italija vrućina Foto:REUTERS/Remo Casilli

Najveću bojazan evropskim turistima izaziva porast troškova zbog inflacije, pokazuje analiza Evropske putničke agencije.

Međutim, u jednoj stvari se stručnjaci slažu – neki aspekti turizma moraće da se promene i agencije će morati da se prilagode promenama.

Pročitajte još...

Broj gostiju na Sredozemlju mogao bi da poraste u proleće ili zimu, a tokom letnjih meseci severni deo Evrope mogao bi da ima sve veći broj putnika, prenosi „Jutarnji list“.

Sve je verovatnije i da će turisti odlagati rezervacije do poslednjeg trenutka na osnovu vremenske prognoze.

BONUS VIDEO Borbe sa požarom kod Dubrovnika i dalje traju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar