Foto: Marko Todorović/Nova.rs

Crna Gora u još jednu požarnu sezonu ulazi nespremno, a ne radi ni na održivom unapređenju sistema zaštite od šumskih požara, što ekološki aktivisti ocenuju opasnim.

Oni u razgovoru za portal RTCG kažu da nema adekvatnih mehanizama za gašenje požara i da ostaje da se nadaju i mole za kišu. Milorad Mitrović iz ekološkog pokreta Breznica podseća da je Crna Gora nekada raspolagala sa kanaderima za gašenje požara, istim onim kakve danas imaju Slovenija i Hrvatska.

„To su kanaderi koji su ostali iz bivše nam zajedničke države. Tadašnja Vlada Crne Gore je prodala te avione i sada imamo situaciju da raspolažemo samo sa jednim avionom. Nabavljeni su avioni sumnjivog kvaliteta i jednostavno ili neko ne želi ili neće da ojača taj sistem protivpožarne zaštite“, kaže Mitrović.

Sistem zaštite i spašavanje u Crnoj Gori bi, dodaje on, trebao da bude daleko bolji.

„Treba nabaviti dovoljan broj aviona za gašenje požara, kvalitetnih aviona, a ne ovih igračaka sa kojima se sada barata. Mora da se napravi sistem osmatračnica po planinama, neophodno je postavljanje termokamera, koja će na vreme otkrivati požare, pogotovo u zaštićenim područjima, kao što su nacionalni parkovi ili parkovi prirode. I unaprediti taj sam sistem zaštite, uključiti Vojsku Crne Gore u gašenje požara jer očigledno je da je nedovoljan broj vatrogasaca, odnosno pripadnika službe zaštite i spašavanja. Ne treba tu nešto izmišljati, treba samo videti kako su to susedne zemlje i evropske zemlje regulisale i to primeniti“, kaže on.

Ocenjuje da je dosta novca do sada potrošeno, a neretko i na vozila koja nisu namenska. Mitrović smatra da mora daleko ozbiljnije da se radi – prvo da se napravi dobra preventiva, a onda da se kažnjavaju počinioci požara.

Ekološki aktivista i novinar Vuk Vujisić ističe da klimatske promene dovode do toga da će požari biti sve češći iako je glavni uzročnik istih čovek.

„Nije se računalo na period suše koji je sve više prisutan, a kamo li da na vreme sagledamo posledice ovih požara i podvučemo liniju i cenu istih. Da smo to uradili shvatili bi da se višestruko isplati ulagati u sistem zaštite. Zbog požara stradaju šume i celokupni ekosistemi, pa će to usloviti spiranje tla pri prvim obolnim padavinama,a nakon stradanja šuma u mestima većeg nagiba terena imaćemo klizišta. Nakon svega toga imaćemo poplave, uništenje infrastrukture, kuća i imanja naših građana što je sekundarna i osetna šteta koje često nismo svesni“, kaže Vujisić.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ocenjuje da, nažalost, Crna Gora nije iskoristila fondove i diplomatiju da izgradi efikasan sistem zaštite od požara niti da izgradi mehanizam njihovog sprečavanja, od kaznene politike do stvaranja mogućnosti poljoprivrednicima da na održiv način i bez vatre čiste svoja imanja.

„Država je zakazala i šteta je na desetine miliona evra, a nakon ovih požara prisustvovaćemo obimnoj seči oštećenih šuma koje će kao po običaju završiti većinom u dzepovima pojedinaca. Porazno je da Crna Gora kao ekološka država nema održivi sistem zaštite od požara“, kaže Vujišić.

Zaključuje da je tužno gledati slike požara širom Crne Gore i borbu službenika zaštite koji, maltene, u tehnološkom smislu goloruki pokušavaju da obuzdaju kilometre vatrene linije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar