Foto: Shutterstock

U crnogorskom budžetu ostvaren je suficit od 54,6 miliona evra od početka godine do aprila, a ukupni prihodi državne kase za ovaj period iznosili su 896 miliona evra, navodi se u danas objavljenom izveštaju o izvršenju budžeta.

Prihodi državne kase su za 86 miliona evra veći od plana i za blizu sto miliona veći u odnosu na isti period prošle godine, prenele su Vijesti.

Suficit je ostvaren i zahvaljujući tome što nisu plaćene planirane obaveze u iznosu od oko 70 miliona evra, ali i zbog znatno bolje naplate prihoda u aprilu u odnosu na prva tri meseca, čime je regulisan deficit iz prva dva meseca.

Tekući izdaci budžeta iznosili su 841 milion evra, a bili su planirani na 911 miliona, tako da je ostvaren suficit od 54,6 miliona evra, umesto projektovanog deficita od 101 milion evra.

Za period od januara do marta državni budžet bio je u deficitu od pet miliona evra, s tim što ni za taj period nisu bili plaćeni izdaci od 72 miliona evra, ali se ubiranje prihoda države popravilo u aprilu, kada je suficit iznosio 59,4 miliona evra.

Samo u aprilu državna kasa prihodovala je 317 miliona evra što je za 40 miliona više od plana, a za 62 miliona više u odnosu na isti mesec prošle godine.

Najveći rast prihoda ostvaren je od poreza na dobit koju su kompanije ostvarile u 2023. godini, od čega je u aprilu naplaćeno 100,3 miliona evra, što je 18,2 miliona više od plana i za 23 miliona više u odnosu na isti mesec prošle godine.

Od najznačajnijeg državnog prihoda, poreza na dodatu vrednost, u aprilu je država inkasirala 94,5 miliona eura, što je za 3,5 miliona više od plana i za 15 miliona više u odnosu na isti mesec prošle godine.

To predstavlja poboljšanje naplate glavnog poreza, koja je u martu iznosila 78,8 miliona evra i bila je za 12,8 miliona evra manja od plana.

Izdaci budžeta u aprilu iznosili su 258 miliona evra i za 2,5 miliona bili su veći od plana, što znači da je u tom mesecu plaćen deo obaveza koje nisu bile izmirene ranije.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar